А3 пораства по размери


25
мар.
2018

Новото A3, което ще дебютира през 2019 г., ще стане по-широко, по-зряло и по-висококачествено. Преминаването към платформата A-plus дава възможност за значително по-дълго междуосие и съответно повече място отзад. Така от Аudi искат да се доближат до A-клас седан, а също и да скъсят дистанцията спрямо A4. Докато версията с три врати ще изчезне (заради малко продажби), Sportback ще направи крачка към „почти Avant“ с по-голям багажник и лайфстайл характер. Каросерията ще бъде по-аеродинамична и по-функционална, но дизайнът ще бъде напълно разпознаваем за А3. На бъдещия модел с вътрешнозаводско означение AU380 Audi ще даде повече хром и запомнящ се светлинен подпис. Радиаторната решетка, надвесите, калниците и дори дръжките на вратите ще бъдат оформени по изцяло нов начин.

Приказно красивото спортно Coupé на A3 ще трябва да се изправи срещу Серия 2 Gran Coupé на BMW и Mercedes CLA. Макар и да не се продава според очакванията, откритият кабрио вариант на А3 ще продължи да присъства в моделната гама. A3 седан има успех най-вече в Щатите и в Китай. Ще има промени и в подразделението Audi Sport. Докато S3 ще се противопостави с 350 вместо досегашните 310 к.с. на разполагащото с 340 к.с. BMW M240i, RS 3 ще се конкурира с M2 CS и новия AMG A 45 в лигата на моделите с 400 к.с. Оръжието за битката ще представлява 4-цилиндров турбомотор с 408 к.с. и 470 Нм. Оборудването ще включва и системата E-Boost и мек хибрид с допълнителни 10 кВт и 55 Нм. Базовото A3 ще бъде с 1-литров 3-цилиндров мотор, но най-масов се очаква да бъде новият 4-цилиндров 1,5-литров агрегат, който ще се предлага в бензинова и дизелова версия с различни степени на мощността.

За момента не се предвижда Audi-вариант на E-Golf. A3 e-tron Plug-in-Hybrid oбаче остава в плановете. Първото Audi в сегмента на А3 с изцяло електрическо задвижване ще бъде кросоувърът Q4 – чието име все още не е уточнено.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >