Аутдоор-Audi за всякакви случаи

0208
2023

„Това е автомобил точно като за мен!“ С тези думи ме посреща в Мюнхен шеф-дизайнерът на Audi и почитател на автомобилите Марк Лихте. Пред нас стои Audi activesphere concept – една впечатляваща студия с дължина 4,98 м и широчина 2,07 м, мерки, които не могат да бъдат съотнесени към някой конкретен автомобилен клас.

Audi говорят официално за кросоувър, но в днешно време това е доста широкообхватно понятие. Лихте ми обяснява, че електрическата студия се чувства у дома си както на пътя, така и извън него. Огромните гуми за офроуд с размер 285/55 върху 22-цолови джанти и клиренсът от 21 см (плюс 4 см в режим офроуд) са козовете а ла SUV, но елегантните линии със срещуположно отварящи се врати ни напомнят на лимузина.

Седалките, тапицериите на вратите и части от централната конзола са изпълнени в цвят лава-червено. Воланът и арматурното табло се прибират

Освен това студията владее един трик: с натискане на бутон стилната задница Sportback се превръща в товарна повърхност. Така activesphere мутира в пикап. За целта стъклото се вдига нагоре, задният капак се отваря, а специално стъкло разделя вътрешното пространство от товарната повърхност, върху която можете например да поберете два маунтийнбайка. В покрива умело и фино е интегрирана и стойка за ски. Безспорно тази студия е оборудвана за всякакви приключения на открито – самият Лихте е въодушевен от природата и прекарва много от свободното си време навън.

Съдържанието се проектира триизмерно в купето с помощта на Audi dimensions. Избира се с жест
Очила вместо дисплей: ако трябва да сме честни – по време на първия тест в студиото новата технология ни се стори доста странна

За да се чувства човек близо до природата и зад волана, студията е оборудвана с врати, които в долната си част имат стъклени елементи, а Singleframe решетката също за първи път е от прозрачно стъкло. Заели място в приличащия на ложа интериор, през стъклените елементи мога да гледам директно към пода на студиото. С изключение на четирите отделни седалки с цвят червено като лава, вътрешното пространство на студията няма много общи неща с такова на обикновен автомобил – тъй като концепцията е подготвена за автономно шофиране от ниво 4.

Вратите се отварят срещуположно. При клиренс от 21 см се изисква определена гъвкавост на ставите при качване

В автоматичен режим activesphere поема всичко, а арматурното табло с волана се скрива, като кокпитът предлага щедро пространство. Това подхожда много на футуристичната концепция на управление с името Audi dimensions, която комбинира физическа реалност и дигитална сфера. Функционира горе-долу по следния начин: всички пътници си слагат така наречените очила за миксирана реалност, чрез които в пространството триизмерно се прожектират различни съдържания. Когато се фокусират отделни съдържания, автоматично се появяват нови нива, които могат да бъдат избирани посредством жестове. Звучи като нещо от бъдещето и по време на първия анимиран тест наистина се усеща като такова. И ако трябва да съм честен: не мога да си представя, че след десет години ще управлявам автомобил по този начин. Хората от Инголщат обаче са убедени, че Audi dimensions е бъдещето. Дотогава очилата ще бъдат с размерите на обикновени слънчеви очила.

Перфектният автомобил за почитателите на активности на открито: на товарната повърхност ще натоварите два маунтийнбайка или друго спортно оборудване

Добри новини за всички онези, които обичат да карат сами: activesphere може да бъде управляван и съвсем конвенционално. С натискане на бутон арматурното табло с волана излиза и така човекът може да поеме управлението на машината и да се наслаждава на удоволствието от шофирането. За него се грижи електрическото двойно задвижване с два електромотора (по един на всяка ос) с 442 к.с. мощност и 720 нютонметра максимален въртящ момент. Техническа база на студията е новата платформа PPE (Premium Platform Electric). Тя включва 800-волтова техника и функция за бързо зареждане с до 270 кВт. Батерията на студията с капацитет от 100 кВтч позволява пробег от до 600 км. Има ли activesphere шанс за серийно производство? Едва ли едно към едно със студията.

В Audi activesphere concept водачът може и сам да управлява чрез волана

Студията обаче се готви за наследник на quattro-технологията на марката. Електрическата платформа PPE е готова за серийно производство и ще се появи на пазара през 2023 г. с Q6, Audi dimensions ще я последва след няколко години. Според Лихте е напълно възможно да видим след години и този дизайн на студията на Audi.

Перфектният автомобил за почитателите на активности на открито: на товарната повърхност ще натоварите два маунтийнбайка или друго спортно оборудване
С натискане на бутон красивата задница Sportback мутира в пикап с товарна повърхност

Извод

По отношение на дизайна и техниката activesphere за мен е най-красивият от четирите студии Sphere. Използваната технология е интересна. Любопитен съм да видя колко от студията ще стигне до серийния вариант.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин