Атака на Škoda в модерния клас

С Kodiak Škoda иска да се разрасне – и да се конкурира с премиум модели като BMW X3. Чехите ще покажат първата си студия през март

1804
2016

AUTO BILD ВЕРОЯТНО СЕ ШЕГУВА – сигурно така ще си помислите с оглед на сравнението между Škoda и BMW. Дъщерната фирма на VW, известна преди всичко с ниските си цени, се изправя срещу водещия премиум производител? Звучи малко странно, но нека не бързаме със заключенията. Още с последния Superb Škoda произведе един превъзходен автомобил. Той е отличен и по отношение на техниката, и на външния си вид. Не само заради щедрите размери, но и защото шеф-дизайнерът Йозеф Кабан е успял да придаде на марката едно самоуверено лице, без то да изглежда агресивно. Нищо чудно, че някогашният шеф на VW Винфрид Валанд виждаше в лицето на BMW Серия 5 своя предпочитан противник. През есента дуелът ще навлезе в следващата си фаза. Тогава ще се появи първият голям SUV на дъщерната марка на VW. За да подготви клиентите за Kodiak, през март Škoda ще покаже студия на седемместния всъдеход. Обявеният противник е следващото

BMW X3. СТУДИЯТА Е МНОГО БЛИЗО ДО СЕРИЙНИЯ МОДЕЛ

Още първите официални рисунки показват, че Кабан продължава оттам, откъдето спря Superb. Вертикалната предница с триизмерна решетка на радиатора и новата интерпретация на лицето говорят за сериозна самоувереност. Освен това с размерите си от 1,91 ширина и 1,68 метра височина Škoda изглежда внушителна в огледалото за обратно виждане. Дори толкова внушителна, че новото BMW X3 почти няма да може да блесне с външния си вид. Даже напротив – в сравнение с притежаващия прогресивен дизайн „чех“ X3 изглежда една идея по-скучно. Въпреки че нито една част от актуалния модел няма да премине в следващия, прогресът не личи чак толкова на външен вид.

Задницата също излъчва самоувереност. Škoda ще се предлага със седем места

Задницата също излъчва самоувереност. Škoda ще се предлага със седем места

В ТЕХНИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ X3 Е ДАЛЕЧ НАПРЕД
Напредъкът обаче се крие под ламарините. Škoda ще предлага повече място с дължината си от 4,70 метра и междуосието от 2,79 метра – BMW обаче я превъзхожда в техническо отношение. Това се дължи на новата платформа CLAR (Cluster Architecture), която преди това ще бъде използвана за новото BMW Серия 5. И подобно на лимузината от висок клас новият SUV също ще се възползва от многобройните иновации, познати ни от актуалната Серия 7 на BMW. Към тях освен цяла армада от асистиращи системи спадат и концепция на управление посредством жестове, както и пълно свързване и автономно шофиране. BMW обаче демонстрира напредък и при класическите дисциплини. Новият X3 ще бъде по-лек с около 100 кг, а 4- и 6-цилиндровите му двигатели ще станат по-мощни и същевременно по-икономични. Ще има и нов Plug-in хибрид, който ще позволява изцяло електрическо придвижване за около 50 километра.

По отношение на външния вид стъпката не е голяма в сравнение с актуалния модел, но техническата платформа е изцяло нова

По отношение на външния вид стъпката не е голяма в сравнение с актуалния модел, но техническата платформа е изцяло нова

Електрифицирана версия вероятно ще има и Škoda. Kodiak може да е първият модел на чехите, който ще използва техниката на Passat GTE. Конкретно това означава, че 1,4-литров 4-цилиндров двигател ще бъде комбиниран с електромотор. Което прави системна мощност от 211 к.с. и също 50 километра електрически пробег. Останалите двигатели са ни познати от Superb. Те се простират от 1,6-литровия дизелов агрегат със 120 к.с. до бензиновия с 280 к.с. Двойното задвижване и автоматичната трансмисия с два съединителя се доплащат. С което стигаме и до цените. Škoda остава вярна на себе си в това отношение и се очаква Kodiak да стартира от около 45 000 лв. BMW ще е по-скъпо с поне 25 000 лв. Не е изключено някой друг водач на BMW да реши, че Škoda е по-разумният избор.

Прототипът VisionS ще дебютира в Женева като предвестник на Kodiak

Прототипът VisionS ще дебютира в Женева като предвестник на Kodiak

ИЗВОД
Škoda надминава себе си и пуска първия SUV от среден клас. Със самоуверен дизайн, много място за до седем пасажери и модерна техника изведнъж ще се появи сериозен конкурент на BMW X3. Само допреди няколко години изобщо не би ни хрумнало.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин