/ Астрономическа цена за BMW M3 CSL на 4950 км!

Астрономическа цена за BMW M3 CSL на 4950 км!

Шестцифрените суми за покупка на BMW M3 CSL?! Всъщност нищо необичайно: от години цените на редкия специален модел на BMW M3 E46 вървят само в една посока: нагоре. Най-евтиният (!) представител на модификацията, обявен за продажба в Германия (на 120 000 километра), струва 119 900 евро (ок. 240.000 лева). Ето защо е напълно логично, че безупречен екземпляр на по-малко от 5000 километра ще струва значително повече – направо нереално много.

За много фенове на BMW произведеното само в 1383 бройки между 2003 и 2004 г. E46 M3 CSL (съкращението идва от CSL Coupé Sport Leichtbau) е най-доброто M3 на всички времена. Защото притежава високооборотен редови шестцилиндров двигател с 360 к.с., задно задвижване, перфектен баланс и звук, от който да ти настръхне кожата за коленичене благодарение на карбонов Airbox. Ето защо не е чудно, че цените на тази М3-ка продължават да растат – като този ефект бива подсилен от факта, че собствениците на модела не искат да се разделят с него.

В момента пред колекционерите на BMW се отваря уникална възможност: в германския град Обертсхаузен, разположен близо до Франкфурт, автокъщата „Matthias Unger GmbH” предлага на практика чисто ново M3 CSL. CSL-ът, който се предлага заводски само в сребристо и черно, е с първа регистрация през март 2004 г. и оттогава до ден-днешен почти не е каран – очевидно първият собственик на колата е имал уникална самодисциплина.

M3 CSL само на 4950 километра

След почти 20 години таблото отчита пробег само 4950 километра. Нищо чудно, че CSL-ът не е удрян и не пребоядиван – автомобилът е на практика чисто нов, за което свидетелстват и снимките към обявата. Първият и единствен притежател на колата очевидно не е могъл да издържи без да подложи автомобила на лек тунинг.

M3 CSL се предлага заводски само в сребристосив и черен металик.

Бъбрековидната радиаторна решетка, корпусите на огледала, дръжките на врати, отворите за охлаждане, капакът на клапаните и много на брой интериорни компоненти (волан, декоративни лайстни, дръжки на вратите и други) са заменени с части от истински карбон. На снимките те изглеждат доста качествени, но все пак не са оригинални. За щастие, техните оригинални аналози са запазени и автомобилът ще бъде продаден с тях.

Само в Германия, само един собственик

Германското CSL от първа ръка е може би един от най-добрите автомобили на пазара. Това, което липсва в обявата обаче, е информация за сервизната история. Всеки, който се интересува от офертата, определено трябва да се поинтересува от нея. И накрая стигаме до най-важното – цената. А тя е направо галактическа – на практика новото M3 CSL се продава за 299.999 евро (ок. 600.000 лева). На пръв поглед тази сума звучи утопично, но ако имате поглед върху пазара, ще знаете, че всъщност е напълно реалистична. През ноември 2022 г. сравнимо BMW M3 CSL на 4698 километра, собственост на BMW, беше продадено на търг от RM Sotheby’s за 325.625 евро (651.250 лева) – въпреки че беше без оригиналните за CSL джанти.

Интериорът действително е като нов. Карбоновите декоративни лайстни обаче не са серийни.

Освен това предлагането на BMW M3 CSL втора ръка е доста ограничено. Дори „най-евтините“ екземпляри сега се предлагат за шестцифрени суми, а цените варират значително в зависимост от пробега и състоянието на конкретния автомобил. А в случая надали следващият притежател на машината с пробег под 5000 км ще я кара. Въпреки неописуемо доброто удоволствие от шофирането, което M3 CSL предлага, най-вероятно автомобилът ще бъде скътан в някой гараж, където просто ще седи и ще поскъпва.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин