Новини » АПИ мие мантинелите на „Тракия“ за повишена безопасност

АПИ мие мантинелите на „Тракия“ за повишена безопасност

1809
2022

От миналата седмица започна машинно миене на ограничителните системи на автомагистрала „Тракия“, в участъка от 55-ти до 90-ти км, в област Пазарджик. В рамките на няколко дни АПИ провежда миене на мантинелите в средната разделителна ивица в платното за Бургас. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като следват стриктно пътната сигнализация.

За измиването на мантинелите и на монтираните на тях светлоотразители се използва специализирана почистваща техника, която се движи със скорост 10-15 км/ч. При извършване на дейностите техниката се обезопасява чрез устройство, което служи за буфер в случай на инцидент с движещо се моторно превозно средство. По този начин се осигурява по-голяма безопасност както за работещите на пътя, така и за останалите участници в движението.

Светлоотразителите на ограничителните системи, т. нар. котешки очи, са важни за безопасността на движението, тъй като при шофиране през нощта и при намалена видимост насочват шофьорите и очертават габарита на пътя. При повърхностно замърсяване и неподдържане те губят своята рефлекторна способност. За по-дългата им експлоатация е важно да запазят основните си характеристики – координати на цветност, коефициент на яркост, както и коефициент на обратно отражение за максимално дълго време. При регулярното им почистване се удължава срокът на експлоатация както на ограничителните системи, така и на светлоотразителите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ