Апарати за командно дишане вместо автомобили: Tesla, Ford & компания искат да преминат на друго производство

2003
2020

Нуждата от медицински апарати за командно дишане нараства след началото на пандемията от корона вирус. Сега голям брой автомобилни производители обмислят да преминат към такова производство

Корона-вирусът се разпространява с бързи темпове из цял свят. Производителите на медицински апарати не смогват с поръчките за необходимите апарати за командно дишане. На помощ като че ли ще им се притекат автомобилните производители. Американските концерни Tesla, Ford и General Motors предлагат на правителството, да предоставят празните си към момент производствени халета за производство на медицински апарати, за да могат болниците да бъдат по-бързо оборудвани с необходимата техника. Шефката на General Motors Мери Бара представи на съветник на Белия дом този жест като израз на доброволен и патриотичен акт на помощ.

Tesla: Илън Мъск вижда възможност да произвежда апарати за командно дишане

Шефът на Tesla Илън Мъск обяви, че неговата фирма би могла да произвежда апарати за изкуствено дишане, ако това се наложи. Според Мъск Tesla разполага с необходимите специалисти, тъй като в производството на автомобили се използват най-модерни технологии за производство на климатична техника. Освен това фирмата на Мъск Space X произвежда системи за космонавтиката. От Ford в момента обмислят, как би могло да се реализира преминаването към друг вид производство. Към момента няма по-конкретни планове за включване на автомобилната индустрия в производството на медицински уреди, но подобни индикации имаше вече във Великобритания. Там министър-председателят Борис Джонсън поиска неотдавна помощ от автомобилната индустрия в производството по време на кризисни ситуации. Това не е нещо ново – по време на войните автомобилните производители са произвеждали военно оборудване.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин