Ангел Караньотов чупи рекорди в сезон 2018


22
окт.
2018

Сезон 2018 беше много успешен за надеждата на българския мотоциклетизъм Ангел Караньотов. През годината Ангел записа осем полпозишъна, четири победи, четири втори места и едно пето от общо девет старта в България и чужбина.

Най-значимите постижения на Караньотов са поставените два рекорда за най-бърза обиколка на пистата в Серес и за най-бърза обилока на пистата в Румъния.

Рекордът в Серес е поставен по време на втория кръг от шампионата (BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018) – хронометърът спира на 1:18.564 мин, което е най-бързото време, постигано до този момент от български пилот на пистата в Гърция. Въпреки постижението Караньотов финишира втори, изпреварен от най-големия си конкурент от България – Мартин Чой. В единоборство за първото място се стига до физически контакт между двамата пилоти, при който Ангел излиза извън трасето, но успява да се завърне и да завърши на втото място.

Заради контузия Караньотов не стартира в следващите две състезания от шампионата. По време на петия кръг пилотът на Overdrive Racing записва добър резултат на пистата в Долна Митрополия, където застава на второ място след Мартин Чой.

В рамките на шести и седми кръг от BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018 на пистата Мотопарк (Румъния) Караньотов завършва първи с огромна преднина между него и  втория пилот Роберт Мурешан с 14,662 секунди и с 25,216 секунди преднина пред Мартин Чой, спечелвайки най-високото място на подиума безапелационно в първия състезателен ден.

Във втория старт за уикенда поради пропуск от страна на механиците (непроверен болт  на скоростния лост, оставяйки мотоциклета само на една предавка в състезанието) Караньотов завършва 5-ти.

Следват две убедителни победи като по учебник в Серес, по време на осми и девети кръг от шампионата. Още в петъчните тернировки Ангел „показа мускули“, завъртайки времена с близо секунда и половина по-добри от тези на конкутентите. И в съботното, и в неделното състезание Ангел потегли от първа позиция и бе недостижим за конкурентите си.

Десети и единадесети кръг: отново в Румъния, отново рекорд

В петъчните тренировки Ангел отново бе най-бърз с около 1,4 секунди пред Мурешан и с 2,1 секунди пред Чой. В събота на квалификациите Караньотов успя да „завърти“ и най-бързата обиклока на румънската писта, спирайки хронометъра на 1:38,768 мин, отреждайки му първа стартова позиция и рекорд за най-бързия пилот на румънското трасе. В съботното състезание Ангел потегли от първа позиция и отново бе недостижим за конкурентите си.

В крайна сметка Ангел грабна вицешампионската титла в BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018, но с пасив от две пропуснати състезания заради контузия. В генералното  класиране бе изпреварен от румънеца Роберт Мурешан с 13 точки.

До последния кръг Ангел водеше в класирането на Републиканския шампионат. През септември на пистата в Долна Митрополия Караньотов стартира състезанието със сериозна контузия, но все пак записа второ място.

Последният кръг от републиканският шампионат cе проведе на 20-21 октомври, отново на пистата край Плевен. Състезанието започна с дъждовно време, но обещаващо за младия пилот на DUCATI. По време на официалната сутрешна тренировка Караньотов направи най-бърза обиколка с време 1:41:079, което беше близо половин секунда пред това на основния му конкурент за титлата. По време на втората квалификациона сесия метереологичната обстановка се промени. На суха писта Ангел бе по-бавен и зае втора стартова позиция.

В неделя пилотът с номер 79 стартира блестящо. Поведе колоната от състезатели, като в първи завой влезе на челна позиция. Малко след това бе изпреварен от основния си опонент. До финала двамата пилоти направиха страхотно зрелищно шоу като подарък за всикчи фенове на мотоциклетизма. Най-бързата обиколка на Ангел в състезанието бе 1:31:292, което е с близо една стотна след основния му конкурент, който даде най-добро време – 1:31:180 .

В генералното класиране пилотът на Overdrive Racing Team грабна среброто с актив от 150 точки, като от златото го раздели една-единствена точка.

Ето как Ангел коментира представянето си през изминалата година:

„Беше страхотен сезон. Имаме два рекорда – на пистата в Румъния и на Серес, имаме и вицешампионска титла в Източна Европа и то с пропуснати цели 2 старта поради контузия. Радвам се, че успяхме да върнем „интригата“ в пистовия шампионат. Атмосферата в отбора е старахотна. Благодаря на близките си и на всички, които ми помагат. Срещнах много добри хора с големи сърца.

Обобщавам 2018 за мен като изключително успешна и щом погледна назад, в мен се поява усмивка на удовлетворение от постигнатото. Няколко рекорда, няколко победи, няколко зрелищни битки и всичко това за първа година, и то с мотоциклет, който никой не бе виждал у нас на писти! Благодаря на всички от Оverdrive, на Стоян Ставрев и на баща ми…. ах, ще ми е трудно да я дочакам тази 2019!

Ангел Караньотов е единственият пилот, шампион на България в три дисциплини – мотокрос, супермото и писта. Той е четирикратен европейски шампион по супермото и двукратен вицешампион в Купата на нациите.

Младият талант, който миналата година се завърна на пистата след прекъсване на състезателната си кариера, се състезава в клас SuperBike 1000 за отбора на Overdrive Racing с мотоциклет DUCATI Panigale R, осигурен му от официалния вносител на Ducati за България. Машината му се зарежда с гориво Shell V-Power и масло Shell Advance. За втора поредна година Shell България подкрепя Ангел Караньотов.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >