Американец монтира бензинов генератор на своята Teslа, но ще го сменя с дизелов (ВИДЕО)

1710
2022

Да превърнеш изцяло електрически автомобил в хибрид? Именно това прави тунинг майстор от САЩ, който интегрира малък двигател с вътрешно горене в своята Tesla – и поне на теория никога повече няма да има нужда да включва колата си на зарядна станция.

Почти 3000 километра само с едно зареждане на батерията? Не точно. Американецът Мат Мика, известен майстор на Tesla и изобретател, познат от YouTube-канала Warped Perception, превръща своята Tesla Model S в хибрид. За целта той монтира на електромобила генератор, който по време на движение, а също и в спряло състояние, захранва с електричество превозното средство, или по-точно – тяговата му батерия. Двигателят, който Мика използва като генератор, е бензинов с работен обем 400 куб.см и мощност около 13 к.с. Само с около 10 кВт генераторна мощност, Model S вероятно би могъл да се движи максимум със 70-80 км/ч, но тази мощност е достатъчна за генериране на електричество за още 250 километра по време на петчасово шофиране в рамките на повече от 500 километра. През нощта генераторът отново зарежда батерията догоре.

Планираното пътуване от 1600 мили (приблизително 2575 км) в крайна сметка е удължено с още 200 мили (приблизително 322 км). Мат не спира бензиновия генератор от момента на потегляне до края на целия преход и успява да измине целия маршрут без изобщо да се налага да зарежда на зарядна станция. Генераторът не спира да работи и нощем по паркингите на хотелите, в които Мат отсяда по време на пътуването си. Мика дори запечатва момент, в който служител на бензиностанция не може да повярва, че трябва да зареди Tesla-та с бензин. Можете да видите как изглежда всичко това във видеото на Мат:

Tesla се движи по-бързо и по-дълго като хибрид

Малкият двигател с вътрешно горене и фактът, че батерията е винаги заредена, позволяват на Мат да шофира с по-висока скорост, отколкото би могъл със серийна Tesla, що се отнася до заряда и пробега. Въпреки че Мат е много доволен от своята хибридна Tesla, той планира да й монтира малко по-мощен генератор – вероятно дизелов двигател с по-висока мощност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин