Алекс Дзанарди: отново пример за върхово мъжество и несломим дух!

Алесандро Дзанарди спечели третия златен медал в кариерата си на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро. Навършват се 15 години от злополуката, в която той загуби и двата си крака

1909
2016

Алесандро Дзанарди: на този мъж не е достатъчно само да свалим шапка. През 2016-а се навършват 15 години от тежката злополука в Индикар на пистата в Лаузиц. В бокса той попада на локва от вода, тогава поднася и Алекс Талиани го повлича в завоя със скорост 320 км/ч. Животът на Дзанарди е спасен, но не и двата му крака. Дотогава Дзанарди печели с Ганаси два пъти Индикар шампионат и записва 41 старта във Формула 1 за Джордан, Минарди, Лотус и Уилямс.

Трети златен медал за Дзанарди

Трети златен медал за Дзанарди

Но това, което му предстояло след това, било много по-впечатляващо. Първо Дзанарди се бори за живота си, а след това и в състезателна кола. От 2005 до 2009 г. печели три състезания за BMW в Световния шампионат за туристически автомобили. От 2007 се отдава на Handbike-а. На Параолимпийските игри в Рио де Жанейро италианецът печели третия си златен медал. В Лондон, през 2012, той два пъти успява да получи медали. Дзанарди се нуждаеше от 28 минути и 26,81 секунди за 20-километровата отсечка – 2,74 секунди по-малко от австралиеца Стюарт Трип. На Световното първенство по Handbike Дзанарди също беше изключително успешен с цели шест златни медала.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин