/ Аз съм електро-революционер!

Аз съм електро-революционер!

Само 1000 кг тегло, седалки от 3D-принтер, покрив от картонени плоскости: студията на Citroën Oli убеждава с последователността си. Направихме едно кръгче из Франкфурт.

Когато потегляме безшумно и съвсем бавно от червения светофар и се отправяме към моста над река Майн, един минувач спира, вади смартфона си и почва да снима. Усмихва ни се. Ние на него също. Седим в студия, която въодушеви автомобилния свят след премиерата си на 28-ми септември. Oli, ти си страхотен!

Oli е електрически революционер, тежи само 1000 килограма, за да може разходът му да е нисък, отказал се е от оборудване и скъпи екстри, тъй като всичко това означава тегло и пари, а и повечето хора не се нуждаят действително от тези неща. Освен това в модела са използвани нови материали.

Също така Citroën искат да спестят около 50 процента от теглото. И така е създадена ръбестата форма на студията.  

Интериорът е като създаден за Kärcher

И така Oli изглежда малко като правен с брадвата: ръбеста предница, равен покрив. Дължината му е 4,20 метра, но какво всъщност е това? Кросоувър? SUV? Всъщност е някой, който ще промени света. С вертикално предно стъкло, толкова широко, че една до друга са монтирани 3 стъклочистачки.

Отвътре различното продължава с пълна сила. Подовата настилка е от същия материал, от който се правят подметките на обувките. Предимството: всичко може да се мие, вътрешното пространство може да се почистват с пароструйка.

Седалки от 3D-принтер

Седалките са от същия материал, от който е и подовата настилка. Задните светлини са направени с 3D-принтер, те също са рециклиращи се, като от гранулата по-късно може да се направи нова облегалка. Citroën казва: седалката се състои от само 8 части – с 29 по-малко от седалката на един SUV. Ние все пак сме на мнение, че регулиращата се облегалка на седалката нямаше да е излишна – тази тук е неподвижна.

Мотото „по-малкото е повече“ продължава и в кокпита. XXL-монитор? Не! Citroën казват: носете си смартфона,  с него можете да използвате навигация с Google Maps. Музиката се чува от два високоговорителя вляво и вдясно, които могат да се свалят и да се поставят на покрива – ако искате да си направите парти.

Същата платформа като на Opel Mokka

Докъде бяхме стигнали? А Франкфурт, моста на река Майн. В студията скърца малко, виждат се доста голи ламарини и почти никаква шумоизолация. Все пак Oli е базиран на eCMP-платформата, използвана и от Opel Mokka например. Тук също има монтиран електромотор със 136 к.с., но с по-малка батерия: капацитетът е 40 вместо обичайните 50 кВтч.

Вътре се чувстваш малко като в детска кола. Гумите – 20-цолови на Goodyear, които могат да изминат 500.000 километра и чийто профил може да се регенерира два пъти за това време. Това също ще помага за опазване на околната среда.

Накрая заставаш пред автомобила и си мислиш: голямо шоу, но и страхотни идеи! В известен смисъл Oli ми напомня на модела 2CV, който навремето осигури изгодна и обикновена мобилност. Само че сега на ток, вместо с гориво.

ИЗВОД

Андреас Май

Citroën отново задава модата! Студията Oli ни показва, че трябва да направим автомобилите си по-малки и по-обикновени. Така цената ще намалее, а ефективността ще се увеличи. Хубавото е, че лишението може да бъде секси. Моля, пуснете този автомобил серийно!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин