Агресия на пътя: как да се предпазим

2103
2017


Обзалагаме се, че често ви се случва да се питате кой е най-добрият начин да се избегне саморазправа на пътя. Отговорът? Просто по възможност не участвайте в нея…

На първо четене отговорът на този въпрос е банален, но всъщност крие по-дълбок смисъл, отколкото предполагате. Идеята е да има висока осведоменост за конкретната ситуацията – да знаете какво се случва около вас. След като сте идентифицирали заплахата – било то ураган, стачка или побеснял тип на магистралата – първото ви действие трябва да бъде насочено в посока успешно измъкване от заплахата.

Гняв на четири колела

В случай на разярен шофьор, забавете и оставете изнервеният водач да ви задмине. Отбийте, ако сте сигурни, че ще ви се наложи да спрете на последвал светофар. Това обикновено е нещо, което може да направите в районите, с които сте много добре запознати и лесно се ориентирате.

Какво става, ако побеснелият човек така и не се успокоява и продължава да ви преследва и тормози? В този момент, трябва да сте наясно, че имате работа с водач, избрал да действа агресивно, подхранван от болезнения образ на аморфна „обида“, която той сам си създава в съзнанието. Тези хора просто не мислят рационално в този момент.

Ако мобилният телефон ви е под ръка, веднага се обадете на 112 и докладвайте какво се случва. Дайте на дежурните точно описание на вашия автомобил, информация за колата след вас, номера от рагистрационните табелки на „преследвача“, както и подробно опишете физическо му състояние. Не затваряйте телефона преди да пристигне полицията.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин