Автосалонът в Париж: рекордно малко изложители, доминация на китайците (ВИДЕО)

2110
2022

Идеята на новите автомобили да се дава поле за изява на собствена сцена всъщност си е изцяло френска. Намерила е своята реализация през 1898 година в градините на Тюлери, където били представени цели 232 превозни средства, предизвикали интереса на 140 000 посетители.

В началото на новия век публиката на Автосалон Париж вече се измерваше в милиони, но днес вече всичко е съвсем друго. Ковид кризата и дигиталната революция убиха успеха, за който изложенията в Женева, Детройт, Франкфурт и Париж сякаш бяха абонирани.

Е, само това ли беше? Възклицанието с нотки на разочарование, тази есен със сигурност е най-често повтаряното на автосалона във френската столица. Дъждовното и мрачно време отлично кореспондира с настроението на големите европейски производители. От общо седем палати, само три са донякъде запълнени с експонати.

На този фон впечатлява какво все пак са успели да сътворят за салона домакините в лицето на Renault и конгломерата Stellantis. Конкретно Renault изважда всичките си аса от ръкава, умело изигравани от шефа на концерна Лука де Мео, преди това дългогодишен бос под шапката на Volkswagen.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин