Автономно движещ се ван с изкуствен интелект

2103
2017

Китайско-американският стартъп NIO вероятно е ви е познат със студията на електрическия спортен автомобил EP9, болид с 1300 к.с., смятан за най-бързия електромобил на света. Наскоро на писта в Остин, Тексас EP9 доказа, че може да се движи и бързо, при това бързо. Сега NIO ни представят нова студия с автономно придвижване, която обаче не е за пистата,  а за всекидневието.

Дългият 5,20 метра Eve е доста авангарден и на пръв поглед прилича на смесица от Coupé и ван. С оглед на по-добрата видимост автомобилът няма предни и задни колони. Качването и слизането става много лесно. за целта има по една плъзгаща се врата, която се отваря напред. При разработката на Eve приоритет е имало оформлението на пространството. Така приличащия на лаундж интериор е отлично пригоден за пътувания на дълги разстояния. Вътре има място за петима души.

Eve е автономен автомобил (Level 4), може да комуникира с други превозни средства с цел избягване на задръствания. Електрическото двойно задвижване осигурява пробег от 1000 километра. Батериите могат да изминат 400 километра, след като бъдат зареждани в продължение на десет минути.

Сърцето на Eve е Nomi – дигитален спътник, който с изкуствения си интелект помага на пасажерите. Nomi комуникира с глас и индикации.  Nomi може да учи и напасва стила на автономното придвижване към стила и предпочитанията на пътниците.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин