Автономните автомобили изпращат старите бутони в историята

0512
2020

С нарастващата степен на автоматизация при автомобилите ще се промени и начинът на управление на кокпита. В наши дни тенденцията дори при конвенционалните коли е да се прави преход към тъчповърхности, посредством които се управляват функциите на автомобила. Частично и напълно автономните автомобили обаче в много области изискват изцяло нова концепция за контрол. Eто защо финландският производител на тъчфолиа Canatu се кооперира с японския доставчик на автомобилната индустрия TS Tech и разработва дръжка на врата с тъчповърхности. Прототипът трябва да намери приложение в автономни автомобили Level 3 и да осигури повече комфорт на пътниците.

В сътрудничеството между двете компании отговорностите са ясно разпределени. Canatu доставя своето чувствително на допир фолио, а TS Tech го интегрира в специално проектирана дръжка на вратата. Това създава управляващи повърхности на дръжката, които могат да се активират при необходимост. Основното предназначение на прототипа е да управлява седалката в режим на автономно управление. Ако шофьорът прехвърли управлението изцяло на автомобила, т.е. на Level 3, седалката се измества в положение за почивка и отива по-назад. В този момент традиционните бутони на таблото, които иначе са лесно достъпни, остават много далеч от превърналия се в пасажер водач. Именно в този случай новата концепция на дръжката се оказва много полезна.

Извивките трябва да „водят“ по-добре пръстите и да направят управлението по-лесно.

До серийното производство има време

Финландската тъчтехнология може да намери приложение не само при дръжките на вратите. Фолиото, разработено от Canatu, трябва да бъде гъвкаво и да може да приема по-сложни 3D форми. По този начин то ще може да превърне в тъчповърхности почти всички декоративни елементи в кокпита на автомобила. Иновативната дръжка на вратата обаче ще трябва да изчака, преди да влезе в серийно производство. Най-вече защото автономното управление трябва да бъде одобрено от законодателите. Едва след това ще има модели, при които атрактивната технология ще има поле за изява.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин