Автономен автомобил се движи в Токио

Демонстрация на следващото поколение на технологията ProPILOT по обществената пътна мрежа показа съществен напредък

2610
2017

Днес, на обществената пътна мрежа в Токио, Nissan демонстрира прототип на своята най-развита технология за автономно управление, планирана за въвеждане в серийно производство от 2020 г. Nissan Motor Corp. тества следващото поколение на технологията ProPILOT в модифициран спортен седан Infiniti Q50. Технологията позволява на автомобила да се движи автономно по пътищата в града и извън него, като започва, когато водачът избере дестинация в навигационната система, и приключва с пристигането в крайната точка на пътуването.

Изкуственият интелект на прототипа използва информация от 12 сензора, 12 камери, радари с 9-милиметрови вълни, шест лазерни скенера и карта с висока резолюция, за да анализира в реално време сложни сценарии и да насочва безпроблемно автомобила в предизвикателните градски условия – като преминаване през натоварени кръстовища. Това хардуерно оборудване, заедно с подобренията по софтуера, осигуряват също плавно маневриране, когато автомобилът се натъкне на препятствия на пътя, което води до управление, даващо усещане, че зад волана седи човек. Това от своя страна гарантира спокойствие за пътниците.

“Изобретателността стои в основата на всичко, което правим в Nissan,” заяви Такао Асами, старши вицепрезидент на Nissan, отговарящ за научните изследвания и съвременно инженерство. “Прототипът на следващото поколение на технологията ни ProPILOT демонстрира, че тя ще е готова за използване в реални пътни условия от 2020г. Днешната демонстрация е пореден пример за успешната ни работа при създаването на автономно бъдеще на управление за всички.” Демонстрацията следва скорошното лансиране на новия Nissan LEAF, оборудван с технологията ProPILOT, която позволява автономно движение в една лента на магистрала. Разрастващата сегама на Nissan с вградена технология ProPILOT включва също Nissan Serena, X-Trail и Rogue, като през 2018 г. към тях ще се присъедини и Qashqai.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин