Автоморгата за суперавтомобили

2405
2018

МИСЛИШ СИ, ЧЕ нещо си се объркал. Сиви жилищни сгради под облаците на северната част на Англия. Отбиваш вдясно по Брадли Лейн, достигаш до малка промишлена зона. И виждаш разкостените остатъци от… какво? По отровнозеления цвят разпознаваш каросерията на Lamborghini. Huracán. Douglas Valley Breakers – това пише на портата на фирмата. Куче пазач лае и се опитва да скъса веригата. На тази площ с размерите на футболно игрище има стотици луксозни автомобили: Ferrari, Lotus, Porsche, Aston Martin, Rolls-Royce. И въпреки това в дъждовния ден тук обстановката е доста безутешна. Тъй като всички тези автомобили мечта са разглобени на части. Някога цялата гордост на своите притежатели, те са претърпели произшествия и са били изкупени от Douglas Valley Breakers. Директно от застрахователни фирми и на търгове.

Белезите на времето: за тази стара емблема на Porsche също ще се намери купувач

Тази автоморга на суетата съществува от 25 години. Шеф на фирмата и единствен търговец е Стийв Стрейндж. Той купува развалините предимно от Великобритания, но изнася редките резервни части в цял свят. „Почти всичко става онлайн“, казва служителят Греъм Кук. Току-що е продал врата на Porsche в Назарет, Израел. Греъм ни развежда из четириетажните коридори с части на коли и човек се чуди накъде най-напред да насочи погледа си. „Porsche Boxster – казва отегчено Греъм и кима към десетки автомобили с всякакви цветове. – От този модел имаме доста.“ Кук ни води през редица екземпляри на Aston Martin, докато стига до поредицата с 18 TVR. „Tamora, Cerbera, Griffith, Tasmin.“ Сочи с пръст към рафтовете, изброява имена на модели, без да промени ни най-малко изражението на лицето си. „А там отзад – казва той и тръгва нататък – имаме остатъци от един много рядък екземпляр.“ Показва ни нещо, за което твърди, че е Lotus Elan M100 – кой би се усъмнил в думите му?

Изтръгнато сърце: 6-литров V12 агрегат на Bentley Continental Flying Spur

„Вероятно ние сме най-големият дилър на части за M100 в света. Задните носачи се търсят доста.“ „Доста“ вероятно е твърде относително… Допреди шест години клиенти от цял свят идвали в Брадли Лейн, за да търсят на място редки резервни части за автомобилите си, казва Греъм Кук. Междувременно в електронния магазин на фирмата има над 11 000 части. От запалки до 12-цилиндрови агрегати. „Двигателите са оттатък, в онова хале“, казва Кук. Човек се пита защо цялото това място не е покрито с покрив. Все пак голям брой части ръждясват и се повреждат под английския дъжд. „Шефът имаше такова намерение, но собственикът не разрешава, нямам представа защо.“

Бензинова помпа: EGC е съкращение от „Ebay Graham Cook“ и включва името на продавача и магазина

Отговорът на Греъм те оставя направо потресен – още повече че Стрейндж изглежда печели доста пари от луксозните развалини. Върху покрива на халето например има площадка за кацане на хеликоптери. В халето: два подемника и десетметрови рафтове с двигатели, трансмисии, седалки, джанти. Трима от единадесетте служители в момента разглобяват две Porsche-та, демонтират частите и ги снимат за интернет магазина. На масата има колет с части, които заминават за Испания. Отвън под дъжда минаваш покрай един ужасно катастрофирал червен Opel GT, върху който има надпис „Christine“. „По романа на Стивън Кинг, сигурно го знаеш.“ И защо? „Е – казва Греъм, – човекът не е преживял катастрофата.“ Преглъщаш. „Аз обаче съм виждал и доста по-лошо катастрофирали коли в двора ни.“ Както и по-скъпи. А кой е любимият екземпляр тук на самия Греъм? „Бих казал F40, който стоеше точно тук.“ Стигаме и до рафтовете с части на Ferrari – някъде между тези на Maserati и на един Corvette. „456. 360. 348.“ Греъм Кук изброява моделите на Ferrari, както някои биха съобщили числата от тотото. „Ето там долу – Testarossa.“ След това англичанинът, който е притежавал и все още притежава няколко модела на Porsche, се сбогува с нас. Чака го работа. На човек му се иска сам да обиколи тази автоморга. Това обаче е строго забранено! А и не ти се занимава с това лаещо куче пазач.

Едва се разпознава: тази предница е на TVR Chimaera, произвеждан в периода 1992–2003

Моля, обадете се: кой има нужда от части за Lotus Esprit Turbo?

Високо на дървото виждаме остатъците на Rolls-Royce

Джантите, за които няма място в халето, са изложени отвън на дъжда

Тук самият шеф помага в опаковането: Стийв Стрейндж пред рафт, пълен с части на Porsche 928

Porsche върху Porsche: Boxster е най-често срещаният им модел

Водачът на този Opel GT е загинал в катастрофата: от частите обаче могат да се изкарат пари

Репортерът Шрийбер наблюдава разпада

Купчина от автомобили мечта: най-отгоре в оранжево блести много рядък TVR Tuscan Speed 6

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин