Автомобилът с резервен двигател на борда

2304
2021

Винаги е много потискащо, когато по средата на пътя двигателят на автомобила ви започне да се дави без видима причина, след това да прегрее радиаторът и накрая да се окаже, че от половин час след вас се влачи опашка от побеснели шофьори. В зората на автомобилизма подобни неволи неизменно съпътстват почти всяко пътуване и са свързани с толкова тревоги и унижения, че много от ентусиастите се отказват завинаги от карането. През 1907 г., след като е изхабил доста нерви около своя автомобил, Хауърд О. Картър от Детройт се зарича да разреши веднъж завинаги този проблем. Но вместо да зареже колите, той решава да патентова и произвежда моторно возило с два двигателя, така че винаги да има под ръка резервна движеща сила в случай на нужда. За да предотврати неизменното прегряване, Картър монтира отделни радиатори на всеки от двигателите.

“Фамозният, двумоторен открит автомобил на Картър”, както е описан във фирмената брошура, дебютира на автосалона в Ню Йорк през 1907 г. Той веднага привлича вниманието на публиката със своята огромна радиаторна решетка с две капачки (!) и монтираната върху нея впечатляваща емблема, състояща се от две сърца. Колата само условно е наречена “кабриолет”, тъй като в действителност нейната каросерия е разглобяема и позволява “префасониране”на купето в различни конфигурации.

Представеният на шоуто уникат е с два независими двигателя с индивидуално запалване, отделни трансмисии, карбуратори и смазочни системи. Моторите могат да се използват по отделно или в тандем само, чрез натискането на една ръчка, дори и когато колата е в движение. Изборът на двигатели включва два 2-цилиндрови, два 3-

цилиндрови или два 6-цилиндрови мотора Carrico с въздушно охлаждане или Kirkham с водно охлаждане и радиатори Duplex. По принцип цената на Carter е $ 2250, но заради огромния интерес по време на изложението, тя скача на $ 2500.

Доставката се извършва за 90 дни, а гаранцията срещу дефектни части е една година. Картър рекламира своето изделие със серия от цитати, като например “Услужливата кола на Картър”, “Триумф на изобретателния гений”, “Три в една” и “Best by Test”. Между другото един от тестовете е направен лично от сенатора Джон У. Дениъл, който изминава седем мили по улиците на Вашингтон.

Картър активно популяризира предимствата на своя патент в специализираната преса. В онези години лансирането на лека кола, която безпроблемно преодолява стръмни и неравни пътища с коловози от кал до коленете е повече от интигуващо, а възможността за демонтиране на всеки от двигателите само с развиването на четири болта и ремонтирането му на спокойствие, без колата да бъде спирана от движение, би допаднала дори и на съвременните шофьори.

Въпреки че Хауърд О. Картър е възхваляван от специалистите, неговият автомобил не успява да достигне до широката публика. Компанията съществува само две години и през 1909 г. е взето решение да бъде преустроена и да започне серийното производство на един, чувствително по-конвенционален автомобил, наречен Washington.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин