Автомобилът-мечта от Уганда

Възможно ли е да се получи? Автомобил от Източна Африка? Една от най-бедните страни на света знае отговора на този въпрос. Прототипът на лимузина с хибридно задвижване вече се движи. AUTO BILD тества модела

2207
2016

KIIRA СКЪРЦА. Kiira пука. Автомобилът трака, а на всичкото отгоре се чува триене на някакви части. Пол, не чуваш ли? Der Автомобилът изобщо не звучи добре.
Но Paul само се усмихва. Типичната африканска усмивка. Сърдечна и безгрижна. Изведнъж Пол Музасици става сериозен и казва: „Хората трябва да ни вярват – както и на това, което представляваме. Едва тогава ще продадем много автомобили.“ Той поглежда гордо своята Kiira EV Smack, скърцащото, тракащото и пукащо возило, и за кратно в погледа му сякаш проличава прозрението, че никой никога няма да си купи този автомобил.

Така е започнало всичко: дизайнерът Джонатан Казумба взема мярка с тел, а Морис Вандера играе ролята на шофьор

Така е започнало всичко: дизайнерът Джонатан Казумба взема мярка с тел, а Морис Вандера играе ролята на шофьор

Къщата на Кимера Роуд се охранява от мъж с автомат. Той се появява, когато една от двете железни порти се отваря. Триетажната вила в източната част на Кампала, столицата на Уганда, е заобиколена със зидана ограда; над нея има опъната бодлива тел. Няма звънец с табелка, няма име на фирма. Нищо не показва, че тук се намира фирмената централа на Kiira Motors.

Smack и екипът на Kiira: Пол Музасици, Бренда Нагинда, Джуниър Африка, Аковуку Алберт, Грейс Наказинде, Мвесигва Трежър, Том Кигеци, Денис Кибалама (от ляво на дясно)

На втория етаж се намира офисът на Пол Музасици, ръководителят на проекта „Kiira EV Smack“. Тази лимузина с хибридно задвижване е първият автомобил, който е разработен и произведен в една от най-бедните страни на света. Членът на управителния съвет седи за бюрото си и щом ни вижда, казва: „Ааа, the guys from Ger-many!“ Обляга се назад, сгъва ръцете си ги слага върху корема си. „Обзалагам се, че искате да видите колата.“ Широка усмивка, после добавя: „По-късно.“ Първо Пол си поема дълбоко въздух. „Значи, нещата започнаха така…“ Музасици иска да ни разкаже историята на автомобила-мечта на Уганда, и действително ни я разказва – както баща разказва приказва на своето дете: „Всичко започна през 2006 г.“

През следващите два часа Пол Музасици разказва за началото; за проекта на университета Макерере в Кампала, чийто доцент по технология, дизайн и изкуство е той самият. Спомня си за идеята, че Уганда се нужда е от екип от инженери, които отдават значение и на екологията и на дълготрайното качество. Както и за съмненията си няколко месеца по-късно, когато стига до извода: „Всичко това е прекалено голямо за нас в Уганда.“ Докато Пол Музасици разказва историята на своята Kiira EV Smack, той от време на време избухва в смях, като много прилича на разгневен слон.

Той разказва как президентът на държава посетил университета, как осигурил първите 150 000 щатски долара и как студентският проект изведнъж се превърнал в Kiira Motors, „регистриран автомобилен призводител“, както казва Пол. Появило се и държавно предприятие. Досега правителството в Кампала е подпомогнало своя автомобилен производител с близо 70 милиона долара. Натискът към Музасици и неговия екип от 20 души е голям: след три години във все още строящата се фабрика в Джинджа, на около 80 километра източно от столицата, трябва да се произвеждат 7000 автомобила годишно. Досега другите африкански проекти са се проваляли. „Ние обаче ще продаваме Smack в целия свят на цена от 20 000 долара”, казва Музасици. Не, за съжаление няма да го направите.

Образцов проект: инженерът Том Кигеци разяснява на репортера Хауке Шрийбер, какво може Kiira

Образцов проект: инженерът Том Кигеци разяснява на репортера Хауке Шрийбер, какво може Kiira

В този момент на двора се появява прототипът на Kiira EV Smack. По принцип прототипите изглеждат по-добре от версията от серийното производство по-късно. Нашите предчувствия обаче са лоши. Въпреки, че Kiira Motors работи със страст, резултатът е отчайващ. Можеше да е и много по-добре.Първото впечатление: тук нищо не е както трябва да бъде. Пропорциите, надвесите на каросерията. Фугите са с широчината на река Нил. Линията и извивките изобщо не подхождат на модела. Съществува снимка, която документира началото на проекта Kiira. Тогава в университета е създадена първата Kiira EV, изцяло електрически малък автомобил, от който съществува прототип. Снимката показва, как в Кампала се разработват автомобили: един човек седи на стол, а дизайнерът опъва върху него тел. „Кой ще си купи такова нещо?“, пита Гордън Вавамуно (72), бизнесмен и един от най-богатите хора в Уганда. „Страната се нуждае от евтини малки автомобили и пикапи. Но не и от такива коли.“

На двора на Kiira Motors Том Кигеци, 25 годишен мъж, който отговаря за пърформанса в Kiira, натиска стартовия бутон и кани госта за кратък тестдрайв. Първоначално трябва да бъде преодолян 30-сантиметров праг, а след това пътникът до водача потъва в бежовите кожени седалки. Ако се абстрахираме от скърцането и тракането, действително ще се чувствате като в електромобил.

Кратък тестдрайв: Kiira EV Smack ускорява като истински електромобил – въпреки теглото си от два тона

Кратък тестдрайв: Kiira EV Smack ускорява като истински електромобил – въпреки теглото си от два тона

Ускорението е типично безшумно и подобаващо за двутонен автомобил – но продължава само няколко метра в двора. Тестване по обществени пътища не е възможно – „по технически причини“. Джуниор Африка (26), „Powertrain System Engineer“, показва акумулаторните батерии, които са разположени зад задната седалка така, че отзад в багажника можете да поберете само две малки чанти. „Багажникът е по-малък от обичайното“, казва Джуниор и вдига рамене, сякаш това е съвсем обикновено нещо. Много от частите на прототипа са от Toyota или Daihatsu. Бренда Нагинда (23), която отговаря за вътрешното пространство, обяснява: „Можете да избирате между две нива на оборудване: бежово и черно.“ няма доплащане.

 

Дилема по отношение на детайлите: ако се вгледате внимателно в прототипа, ще откриете проблемите на автомобила от Уганда. Въпреки това Пол Музасици  е горд

Дилема по отношение на детайлите: ако се вгледате внимателно в прототипа, ще откриете проблемите на автомобила от Уганда. Въпреки това Пол Музасици е горд

Хората са убедени: струващият 200 милиона долара завод ще започне да произвежда още през тази година, а през 2025 г. оттам ще излизат по 60 000 автомобила годишно. От 2018 г. Kiira трябва да завладее пазара в Източна Африка. Апо-късно и този на Индия, Азия, Европа, САЩ. „Ще изпълним и нормите на краш-тестовете в САЩ“, вярва Пол Музасици. Пол, какво означава Kiira? И защо Smack? Името на модела идва от колежа „Дева Мария” в Кисуби, спечелил конкурс за хибриден автомобил. А Kiira на един от многото диалекти в Уганда означава водопад. „Предницата на автомобила изглежда като водопад.“ Имам още един въпрос: през цялото време говорим за Plugin хибрид. Не виждаме обаче букса за зареждане. „Това не е Plugin“, признава Пол. „А първите серийни автомобили няма да имат електромотор, а само 4-цилиндров двигател.“ А след това започва да се смее на висок глас, а след него и ние.

Това, което е останало от багажника: служителят Джуниър Африка показва мястото пред акумулаторните батерии

Това, което е останало от багажника: служителят Джуниър Африка показва мястото пред акумулаторните батерии

Kiira EV Smack
Двигатели: 1,8-литров 4-цилиндров + електромотор; Мощност: 138 к.с. при 6300 об/мин и 80 кВт. (електромотор); акумулаторна батерия: 8,2 кВтч.; максимална скорост: 140 км/ч (хибрид), 80 км/ч (само електрически режим); 0-100 км/ч за 17,5 сек.; пробег 500 км (32 км електрически); обем на резервоара 60 л.; Д/Ш/В 4900/1960/1500 мм; гуми 225/40 R 18; собствено тегло 2020 кг; цена: 20 000 щатски долара

Изчистен кокпит: материалите и изработка не са на добро ниво

Изчистен кокпит: материалите и изработка не са на добро ниво

ИЗВОД
Този автомобил не заслужава злорадстване, а по-скоро респект. Въпреки, че проектът няма шансове за реализация, той е доказателство за това, как една автомобилна мечта може да бъде реализирана. Съмнителен е обаче фактът, че едно правителство налива много пари в един проект, при положение, че държавата е толкова бедна.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин