Автомобилни стъкла потъмняват с натискане на бутон

Continental разработи нова технология за интелигентно управление на стъклата

1412
2015

На Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас през януари Continental ще представи автомобил със стъкла, които се затъмняват с натискане на бутон. “Интелигентното управление” работи чрез тънки слоеве, които са вградени в стъклата и променят прозрачността си под влияние на електрически сигнали. Технологията, която е готова за производство, е основана на вградени частици, които се нареждат произволно, когато не са заредени и затъмняват стъклото отвън, запазвайки прозрачността отвътре навън. При подаване на напрежение те се подреждат паралелно и по този начин стъклото става прозрачно и от двете страни. Свързани с автомобилните системи, “интелигентните стъкла” стават светли, когато шофьорът приближи колата с „умен“ ключ или смартфон.

“Селективното частично затъмнение на страничните и задни прозорци, както и на част от предното стъкло не само осигуряват значително по-голям комфорт за пътниците, но и прави по- безопасно шофирането“, обяснява Андреас Уолф, директор на отдел Купета и безопасност в Continental. Често даван пример в случая е ниско слънце на хоризонта. Ръката на шофьора инстинктивно се вдига от кормилото към сенника. „Резултатите са както нарушена видимост, така и моментно намаляване на контрола над автомобила“, допълва Уолф. В бъдеще такива ситуации могат да бъдат предвидени и стъклата автоматично ще се затъмняват.

Чрез използването на специалните тънки слоеве слънчевата радиация намалява много по-ефективно в сравнение с други подобни технологии. „Това означава, че ние ще можем да предпазим от нагряване купето и така намаляваме температурата в автомобила,“ пояснява Уолф. По този начин се облекчава климатичната система, която вече може да бъде по-малка, по-икономична и следователно много по-лека. Нещо повече, допълнителното тегло на сенниците в колите и механичните щори е премахнато, което има позитивен ефект върху околната среда. „Нашите изчисления показват, че емисиите на CO2 са по-малко с 4 грама на километър благодарение на тези промени. По този начин пробегът на електрическите коли нараства с близо 5,5%.“

Освен намаляването на температурата в купето, “умното” затъмнение на стъклата на автомобила подобрява и изолацията от вниманието на другите по улиците. „Ако превозното средство е паркирано, стъклата се затъмняват автоматично и така никой отвън не може да погледне вътре в купето на автомобила“, допълва Уолф. Интелигентното управление на стъклата също дава много нови възможности на дизайнерите. Според Уолф стъклените повърхности могат да бъдат разширени без да е необходимо определени места да се покриват механично. Наличният тънък слой има лек син блясък, но в бъдеще Continental очаква да се разшири и гамата от предлагани цветове.

Използваните тънки слоеве не са революционно нова технология, но досега тя се е използвала само на покрива на определени модели от висок клас. Инженерите на Continental демонстрират интелигентната активация на технологията Suspended Particle Device също и за страничните и задни стъкла, както и за предното стъкло за първи път на демоавтомобил. Поради законовите изисквания първоначално тя се представя само в разрешената зона за сенниците.

Други алтернативни вариант за подобна технология са основани например върху използването за течни кристални полимери или явлението, наречено електрохромизъм. Последното използва способността на молекулите и кристалите да променят оптическите си свойства под въздействието на електрически заряд. Тази технология вече е внедрена в автомобила за затъмнение на огледалата, като по този начин предотвратява ефекта от заслепяване. Недостатъкът при по-големи повърхности е, че те изискват повече енергия за бързо „превключване“.

Коя технология ще надделее в крайна сметка не е най-важното, тъй като всяка една от тях сеуправлява електронно. Ключът е в софтуерът и интелигентната свързаност с автомобила. „ В Continental използваме познанията си за цялостната система и затова можем да интегрираме необходимите функции в модема за управление на автомобила и ние коригираме алгоритмите, така че прозорците да осигуряват максимален комфорт и безопасност на шофьора на пътя като същевременно намаляваме отделяните вредни емисии. Външния вид на прозорците е програмиран за интелигентна реакция според променящата се светлина, както и автоматично компенсиране на външната температура и ефектите на стареене.“, допълва Андреас Уолф.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин