Автомобилните звезди на изложението за мобилни телефони

Unboxing при Nissan, подобряване на мобилните връзки при BMW: на Mobile World Congress 2016 в Барселона ще бъдат представени не само смартфони!

2302
2016

На Mobile World Congress 2016 (22 – 25 февруари) в Барселона BMW заедно с peiker и Nash Technologies ще представи изследователския проект „Vehicular CrowdCell“. Зад името се крие едно i3, оборудвано с мобилна фемтоклетка. Тя работи като малка клетка на мобилен оператор и подпомага по-големите станции на мобилната мрежа. Конкретно това означава, че например i3 може да бъде паркирано в квартал, където покритието на мобилния интернет още не е добро. Ако тогава в близост до автомобила се съберат няколко човека, които пожелаят достъп до мобилната мрежа, фемтоклетката се активира и удължава респективно усилва сигнала до следващата базова станция. По този начин чрез стрийминг и подобни дейности BMW иска да отговори на повишеното търсене на добро покритие от мобилните оператори. Проектът „Vehicular CrowdCell“ е  развитие на  „Vehicular SmallCell“ от 2015 г.

„Разопаковане“ на Nissan Leaf

Nissan също участват на изложението в Барселона. Японците за взели за пример интернет-модата на „Unboxing“ и разопаковаха електромобила Leaf на живо от един голям сандък. Новият Leaf се отличава не само с по-мощния си акумулатор, който му осигурява пробег до 250 километра, но и с модернизирания вариант на системата Nissan Telematik. Чрез нея от една страна собственикът на Leaf ще може да проверява нивото на заряд на акумулатора и да включва и изключва климатичната инсталация дистанционно. От друга страна ще може и да анализира поведението си зад волана и да следи разхода на електроенергия.

Новите Kuga и Ford Pass

На MWC 2016 Ford представя новата Kuga  и обявява SYNC3 и Ford Pass. Компактният SUV от Кьолн е модернизиран основно. SNYC3 е най-новото ниво на развитие на Infotainment системата на Ford и в бъдеще ще се предлага в Европа и за Mondeo, S-Max, Galaxy, Kuga и Edge. Същото важи и за Ford Pass: онлайн платформата на Ford за всякакви услуги, свързани с автомобила, също идва в Европа. Освен това в бъдеще Ford особено силно ще наблегне на разработките на асистиращи системи, които вече ще позволяват високо автоматизирано шофиране.

Volvo не се нуждае от ключ, Skoda има WLAN

Volvo работят по приложение за смартфони, благодарение на което вече няма да се нуждаете от ключ за автомобила. Skoda също не изостават. Досега връзката между смартфона и Infotainment системата се осъществяваше с кабел, но с Wireless MirrorLink това вече е история: Infotainment системата на Skoda, която се предлага от ниво на оборудване Bolero, благодарение на WLAN ще може да се свърже с телефона ви. Skoda са разработили системата съвместно с Technisat и RealVNC.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин