Автомобилната дисциплина на Северозапада

Рали кросът е сравнително слабо популярна, но много атрактивна за гледане форма на автомобилен спорт – дори и в България. Ние посетихме последния старт от шампионата – на трасето в Криводол

2208
2016

„Тук няма място за лигльовци“, заключва председателят на БФАС Владимир Илиев при откриването на седмия кръг от шампионата по рали крос в Криводол. В августовската неделя предстои истински екшън в прахоляка: пилотите на 32 машини ще се впуснат в дива битка за достигането на най-високата скорост по късото трасе, комбинация от асфалт и макадам. В тази дисциплина леките удари са постоянна част от играта – затова и колите приличат на войнишки манерки. Брони, калници… всичко това е консуматив: без значение дали се състезаваш с 30-годишна „Лада“ или с Evo, тук приемаш, че ударите са част от играта – особено в първия завой. Именно влизането в него е може би най-интересната част от битката – и колкото повече коли накуп се борят да излязат напред, толкова по-добре! Мелето е гарантирано! „Събирането“ на лентата около трасето е нещо нормално – понякога неволно, понякога нарочно…

Най-бързият в дивизия 2 - Владимир Тасков (АМК „Старт Н Криводол“, Subaru Impreza)

Най-бързият в дивизия 2 – Владимир Тасков (АМК „Старт Н Криводол“, Subaru Impreza)

На емблематичното трасе в Криводол, може би най-известната писта за подобен тип мероприятия у нас, в различните серии стартираха между три и шест „бегачки“. На базата на елиминации участниците правеха по няколко обиколки на трасето и в зависимост oт класирането си или отпадаха, или продължаваха напред. Между отделните серии излизат водоноски – защото прахолякът пречи на видимостта на публиката и на участниците. Тук определено не е за хора с респираторни проблеми! Състезателите имат право на т.нар. „жокер“ (или „байпас“) – удължение на трасето, през което трябва да преминат веднъж, така могат да избегнат прахоляка, вдиган от колите отпред.

Екшън в първия завой след старта: победител в дивизия 3 стана Методи Тодоров (АМК „Старт Н Криводол“, BMW E36)

Екшън в първия завой след старта: победител в дивизия 3 стана Методи Тодоров (АМК „Старт Н Криводол“, BMW E36)

Естествено, най-атрактивната за публиката беше надпреварата в дивизия 1 – където са „напомпаните“ машини с двойно задвижване и яростно свистящи турбокомпресори. Mitsubishi Lancer Evo, Subaru Impreza, Аudi 90, Ford Sierra… тук се борят „бегачки“ от различни епохи, които обаче въодушевяват публиката без оглед на възрастта си. Шестте обиколки на финалната серия бяха изминати най-бързо от представителя на АСК „Монтана Рейсинг“ Александър Томов със Subaru Impreza. На почетната стълбичка компания му правиха Светослав Манастирски (АМК „Старт Н Криводол“, Mitsubishi Lancer) и Антон Хайтов (АСК „Жико Моторспорт“, Audi 90). Както е видно от имената на клубовете, тук основно участниците са от Северозападна България: рали кросът изглежда е любимата автомобилна дисциплина на Видин, Монтана, Враца и т.н.

„Динозаврите“ от дивизия 1 обаче не бяха единствените интересни автомобили на трасето. Ford Puma със задно задвижване, Subaru Impreza с предно, Ford Fiesta с мотор от Honda… тук изобилстваше от какви ли не „франкенщайнови“ творения. Именно пилотът на въпросното „орязано“ Subaru – Владимир Тасков (АМК „Старт Н Криводол“), триумфира в дивизия 2, където се борят колите с предно. Втори и трети завършиха съответно Владимир Димитров (Honda Civic) и Цветан Михов (Seat Ibiza), и двамата от АМК „Ботевград“). Най-много ветерани имаше в дивизия 1, при автомобилите със задно задвижване – най-често срещани в нея са ВАЗ-овете. Победата обаче грабна едно от малкото BMW-та – „тройката“ (Е36) на Методи Тодоров (АМК „Старт Н Криводол“). След него се наредиха Лъчезар Петров (ВАЗ 2107, АСК „Жико Моторспорт 2“) и Георги Ставров (ВАЗ 2107, АМК „Старт Н Криводол 2“).

Рали кросът е атрактивна дисциплина, която е удобна за гледане от публиката заради компактните трасета. От друга страна, разположението на трасетата в сравнителна близост до столицата, е добра предпоставка феновете на автомобилизма от най-големия град на страната да достигат лесно до тях.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин