Автомобилите от 11 септември

Шестнадесет години след атаката на Световния търговски център в хале в Ню Йорк още се пазят развалини. Тук има дори и останки от автомобили - неми свидетели на ужасния ден. Някои от смачканите машини са отишли в музея Ground Zero. AUTO BILD посети впечатляващия хангар 17

2107
2017

Обект D-009 е само купчина ламарина. Метал без стойност, оставен настрана, след като са проверили дали под него не е имало мъртви или живи хора. В това са се превърнали всички автомобили, присъствали на събитията от 11 септември 2001 в Ню Йорк и Вашингтон. Събития , които свързваме с безброй трагедии за американския народ и с около 3000 жертви. Какво значение имат изгорялата „патрулка“ или всички онези коли, смачкани ката лист хартия? Дори шестнадесет години по-късно те остават неми свидетели на ужасния ден, мемориални паметници, които биха впечатлили всеки човек. Ню Йорк, международно летище „Джон Ф. Кенеди“, хангар 17. Лявата половина на неугледно хале, в което по-рано са се поправяли самолети, от шестнадесет години се използва като склад за останките след атаката на Световния търговски център.

Разрушен и консервиран: автомобил с номер 52320 на полицейската служба към PANYNJ

В халето с площ около 7500 кв. м от края на септември 2001 до лятото на 2002 са донасяли всичко, означено след разчистването със Save – и по този начин избрано да бъде спасено, за да бъде видяно и от следващите поколения. През 2012 беше отворен специалният музей Ground Zero, посветен на 11 септември. В средата на хангар 17 има климатизирана шатра (30 х 70 м), в която се съхраняват колите от страшния ден. Артефакти, които въздействат като ужасяващи произведения на изкуството и карат наблюдаващите ги да онемяват.

Остатъкът е история: смазаните машини те правят

Внушителни камиони на пожарната са намачкани и изгорели. Покривът на жълто такси е премазан, а капакът на двигателя му е гротесково извит. Предното стъкло на линейка Ford Excursion е влязло във вътрешността на колата, а отломки от сгради са стигнали до мястото на носилката. До тях е останал брой на New York Times от 11 септември 2001. Коли на полицейската служба към РANYNJ с ламарини, деформирани на безброй места, колела от камиони и двигателни блокове с брутално изменена форма … тук металът сякаш е следвал формата на злото. Понякога (а може би дори доста често) в развалините се намират сякаш по чудо оцелели детайли или уреди, които изглеждат ката нови – например закопчалка за колан или радиостанция.

Изтръгнати вътрешности: от терора тази кола е разпиляна са съставните си части, на преден план се вижда двигателят

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин