Автоматично ограничение на скоростта за новите автомобили от 2022 г.


29
мар.
2019

Според ЕС от 2022 г. новите автомобили трябва да разполагат с автоматична спирачка за скоростта. Това не е единствената система за контрол от Брюксел с цел по-голяма сигурност при движението

От 2022 г. водачите на нови автомобили ще бъдат сериозно затруднени: тогава ЕС планира въвеждането във всички страни от съюза на така наречена „спирачка на скоростта“ за нови автомобили: Intelligent Speed Assistance (ISA; „интелигентен асистент за скоростта“). Единодушно до въвеждането на тази мярка стигнаха членовете на редица комисии в Брюксел. С тази, както и с редица други задължителни системи за безопасност се цели намаляването на жертвите от пътни произшествия. Според информация до 2038 г. трябва да има 25 000 по-малко загинали на пътя, както и с 140 000 по-малко тежки наранявания.

Системата ISA за автоматично ограничение на скоростта разпознава на базата на дигитални пътни карти или пътни знаци ограниченията на скоростта. при продължително превишаване водачът получава акустични и визуални сигнали, а след това темпото бива намалено посредством редуциране на мощността на двигателя. Принципно няма спирачна намеса – освен, ако автомобилът не е оборудван с фунцкя за аварийно спиране. Чрез силно натискане на педала на газта водачът ще може да предотврати действието на системата – например при изпреварване.

ISA не е единствената предпазна мярка – в бъдеще задължителни във всеки нов автомобил ще станат 30 високотехнологични асистента. Сред тях са контролна система, която да блокира стартирането на двигателя при употреба на алкохол, както и предупредителни системи, които алармират водача при прекомерна умора или разсейване. Ще бъдат монтирани камери и сензори за движение на заден ход, както и устройства за запис на данни – нещо като черни кутии за автомобилите. За товарните автомобили задължителни ще станат асистентите за завой и сензорните системи.


Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >