Автоматичната трансмисия спъва Focus ST

2306
2020

Спортният вариант на Ford Focus – ST вече се предлага с автоматична трансмисия. С нея обаче спринтът до 100 км/ч продължава повече в сравнение с версията с механична скоростна кутия!

Обикновено автоматичните предавателни кутии правят спортните автомобили по-бързи по отношение на спринта. За разлика от водача, автоматичната трансмисия превключва в точния момент и се нуждае от по-малко време за извършване на превключването. Не така обаче стоят нещата при Ford Focus ST хечбек. С ръчната 6-степенна скоростна кутия той се нуждае от 5,7 секунди за достигане на темпо 100 км/ч от място. Ако изберете 7-степенната автоматична трансмисия, спринтът продължава 6 секунди. При комбито картината е същата: с механична скоростна кутия Focus ST Turnier се нуждае от 5,8 секунди, а с автоматична – от 6,1 секунди.

2,5-литровият EcoBoost бензинов двигател е с 280 к.с. и в двата случая, като единствената разлика е при максималния въртящ момент. Версията с механични скорости е с 420 Нм, а тази с автоматични – с 415 Нм.

Разходът на гориво също е по-голям

Въпреки адаптивното превключване, което се настройва спрямо пътното поведение и избрания режим на движение, Focus ST с автоматични скорости харчи повече. 8,2 литра на 100 километра посочват от Ford, докато при спортния компактен модел с механична скоростна кутия разходът е 7,9 литра. Така в този случай единственият плюс на автоматичната трансмисия е комфортът. Както обикновено той струва допълнително: Focus ST със 7-степенна автоматична предавателна кутия се предлага в Германия за 40 700 евро, докато вариантът с ръчни скорости е с 2000 евро по-евтин.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин