Автобусът ЛАЗ 697Е „Турист“: поглед към Европа

2402
2024

Лвовският автомобилен завод в Украйна изработва своя първи автобус през 1956 г. Въпреки че в него са внедрени много детайли от вече съществуващи модели, като например 6-цилиндровият двигател, който е от ЗИЛ-124, и петстепенната скоростна кутия от ЗИЛ-158, автобусът се отличава с редица авангардни технически и дизайнерски идеи. В много отношения прототипът на ЛАЗ повтаря концепцията на актуалните в средата на 50-те години модели на германската компания Magirus – разположеният отзад двигател, панорамните тонирани в зелено стъкла, които оформят част от покрива, аеродинамичната каросерия и др.

Серийното производство на ЛАЗ започва през 1957 г., а само една година по-късно той получава голямата награда по време на Световното изложение в Брюксел.

Представеният на илюстрациите автобус ЛАЗ 697Е „Турист“ дебютира през 1961 г. Той предлага луксозен салон с 33 места, радиоприемник, бюфет, хладилник и разполага с допълнителни фарове за мъгла. Една от особено атрактивните и запомнящи се външни особености в неговата каросерия е големият въздухозаборник в най-задната част на покрива.

Всяко пътническо място е оборудвано с индивидуално осветление, пепелник, място за бутилка или чаша и джоб за по-дребни вещи, а меката част на седалките под тапицерията е изработена от гъбеста гума.

В най-задната част на салона е поставен стол за стюарда, а в предната част, точно до шофьора, е разположено „работното място“ на екскурзовода, което е снабдено с микрофон. Всички тези удобства, както и атрактивният външен вид на автобуса, го поставят почти на същото ниво, на което се намират и западните аналози в началото на 60-те години.

Голямата площ на остъкляване и откриващият се покрив осигуряват на пътниците перфектна видимост в почти всички посоки. В началото на подвижния покрив е поставен „отражател“, който предпазва пътниците от прякото въздействие на навлизащия въздух при движение с по-висока скорост.

При пътуване в по-студено време автобусът е оборудван с ефективна система за отопление от калориферен тип. По време на работа чистият въздух постъпва в радиаторния отсек и се разпределя в два отоплителни канала, разположени под пода. В края на левия канал са разположени два вентилатора, които подават топъл въздух към всички прозорци. Тази многофункционална вентилационна система също е сред основните достойнства на ЛАЗ 697Е „Турист“.

Благодарение на своя дългогодишен опит при конструиране на различни типове окачване ЛАЗ успява да постигне плавност на движение, която е съизмерима само с леките автомобили.

При отваряне на предната врата се спуска допълнително стъпало и едновременно с това автоматично се задейства малка лампа, която го осветява.

ЛАЗ 697Е „Турист“ е първият сериен автобус със заден двигател, произвеждан в пределите на бившия СССР. Неговото висококачествено изпълнение, авангардните технически решения и модерната двуцветна каросерия, която директно асоциира със западните аналози, го превръщат в атрактивен експортен продукт, който през 60-те години е много популярен и в България.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин