Автобусният транспорт – 7 пъти по-екологичен от самолетния

0803
2018

От 2000 г. до днес интересът на младите на хора (на възраст между 18 и 29 г.) към леките автомобили намалява: докато преди 18 години 420 на всеки 1000 германци от посочената група са имали кола, през 2005 бройката пада до 294 на 1000, през 2010 – до 288/1000, а прогнозата на Федералната статистическа служба е около 2020 е едва 276 на всеки 1000 младежи да разполагат с личен автомобил. От друга страна, пътуванията на дълги разстояния в новия свързан свят растат стремглаво. А в контекста на постоянни климатични промени автобусният транспорт става все по-важен, тъй като е и много екологичен – защото отделяните от него парникови газове на човекокилометър са с около 10% по-ниски в сравнение с влаковия, около 5 пъти по-малко от транспорта с личен автомобил и 7 пъти под самолетния. Всички тези факти бяха изнесени по време на презентация на FlixBus – най-голямата европейска автобусна мрежа за дълги разстояния, която официално стартира своята услуга в България от 22 март.

„Само през 2017 г. 40 милиона души са избрали FlixBus за пътуванията си из Европа. С интелигентните си решения, високите стандарти за безопасност и качество, ние въвеждаме нова ера на пазара на транспортни услуги във все повече страни“, каза Ласло Арани, регионален управляващ директор на FlixBus. Новите нощни връзки с Унгария, Австрия и Румъния ще позволят на пътниците да пестят време и средства, докато достигат до едни от най-популярните столици на Централноевропейския регион.

FlixBus е основана през 2013 г. като германски стартъп, която сега присъства в 27 европейски държави и обяви поредното си глобално разширяване в края на 2017 г. в САЩ. Изключителният темп на растеж на компанията, която не разполага с нито един собствен автобус, се основава на уникален международен бизнес модел, който се фокусира върху партньорства с регионалната индустрия. Само за пет години FlixBus изгражда сътрудничество с над 250 автобусни партньора в цяла Европа. Компанията се грижи за технологиите, билетите, обслужването на клиентите, планирането на мрежата, както и маркетинга и продажбите, а местните партньори са отговорни за работата на автобусите. По този начин FlixBus успява да изгради най-голямата междуградска автобусна мрежа в Европа и осигурява над 7000 работни места за шофьори на автобуси. Компанията гарантира еднакво качество на обслужването във всяко превозно средство от автопарка си. Пътниците ще получават безплатен Wi-Fi, комфортни седалки с повече място за краката, климатик, електрически контакти до всяка седалка и тоалетна на борда. Резервацията на пътувания до различни европейски страни е възможна онлайн, чрез www.FlixBus.bg, мобилното приложение на компанията, както и в мрежата за продажби на билети.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин