Австрия забрани шумните мотоциклети!


4
юни
2020

Австрия дава началото на забрани за шумните мотоциклети: в провинция Тирол от 10-ти юни 2020 шумните мотоциклети няма да имат право да се движат по определени пътни отсечки. Планове за такива забрани има и в Германия!

Докато в Германия се обмисля забрана за движение на шумни мотоциклети в неделните и празнични дни, в съседната на Германия Австрия, или по-точно в провинция Тирол, това вече е факт. Федералната провинция е наложила забрана за движение на шумни мотоциклети по определени пътни отсечки. Така мотоциклети, чийто шум на място е по-силен от 95 децибела(dBA), няма да имат право да се движат по планински маршрути от 10-ти юни 2020 г.

Забраната ще важи до 31-ви октомври и се отнася и за жителите на тези региони в Тирол. Нарушаването на забраната ще се наказва с глоба от 220 евро. След приключване на тазгодишния мото-сезон провинция Тирол ще направи оценка, дали наредбата действително е намалила шума.

Германия също планира мерки срещу шумните мотоциклети

В Германия също се обсъждат и подготвят подобни мерки. Предложението: забрана за движение на шумни мотоциклети в неделните и празнични дни. Изключение ще правят мотоциклети с алтернативни и респективно по-тихи задвижвания.  

Максимум 80 децибела за нови мотоциклети

В бъдеще в Германия ще бъде определена горна граница на шума от 80 децибела (dBA) за нови мотоциклети. Стойността на шума отговаря на преминаващ камион или работеща косачка за трева. При сериозно нарушаване на забраната полицията веднага да конфискува мотоциклетите – така гласи друго предложение. Засега няма споменати срокове за реализирането на тази забрана.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин