Абонатите на услугите за свързана мобилност на Hyundai Motor Group достигнаха 10 млн.

2606
2023

Hyundai Motor Group обяви, че потребителите на свързани автомобилни услуги вече надхвърлят 10 милиона абоната. Важният момент идва само една година и 10 месеца след достигане на 5 милиона абонатa през август 2021 г. Този бърз растеж e в унисон със стратегията на корейския производител за софтуерно дефинирани превозни средства (SDV).

Услугите за свързани автомобили използват Wi-fi мрежи, за да активират или актуализират информационно-развлекателните системи в автомобила и приложения за смартфони, които предоставят на клиентите удобен достъп до техните превозни средства. Навигация в реално време, гласово разпознаване и дистанционно управление на превозни средства са част от услугите, които се актуализират по въздуха (OTA).

„Нашата цел е да ускорим прехода към ерата на SDV, като се съсредоточим върху софтуерни технологии, които безпроблемно свързват всички преживявания на ползвателите на нашите услуги,” каза Хае-Йонг Куон, вицепрезидент на Центъра за развитие на информационно-развлекателни системи в Hyundai Motor Group. „Ще разширим екосистемата, за да предоставим по-персонализирани услуги за мобилност за нашите клиенти.”

Групата представи на пазара първите свързани автомобилни услуги в Корея през 2003 г., а през юни 2011 и в САЩ, Китай, Европа, Индия.  

Очаква се свързаните автомобилни услуги да бъдат допълнително подобрени в съответствие с прехода на Hyundai Motor Group към SDV системи. Групата разкри своята визия и стратегия за SDV на събитието „Unlock the Software Age“ през октомври 2022 г. и обяви, че ще започне да предоставя софтуерни актуализации на OTA за всички бъдещи модели превозни средства.

Hyundai Motor Group активно разработва софтуер и свързани устройства, с фокус върху общото потребителско изживяване. Тази стратегия включва свързване на устройствата за мобилност с разнообразни услуги, с цел създаване на нова екосистема за мобилност.

Чрез използване на данни за мобилност и местоположение, както и AI технологии, системата „разбира“ намеренията на потребителите, за да гарантира естествено свързани преживявания.

Може да се запознаете отблизо с възможностите на услугите за свързаност и най-новите автомобили на марката в дилърската мрежа на Hyundai в България.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин