АББ разширява партньорството си с Northvolt

0109
2023

АББ и Northvolt допълнително укрепват дългогодишното си сътрудничество в областта на зелените батерии, все по-критична част от текущия енергиен преход. От 2017 г. АББ вече достави ключово оборудване за електроснабдяване, електрообзавеждане и автоматизация за захранване на гигафабриката Northvolt Ett за литиево-йонни батерии в Швеция. В партньорството вече се включва и рециклиране на батерии, като АББ осигурява електрообзавеждането на процеса за захранване на най-голямото съоръжение за рециклиране на батерии в света, Revolt Ett, което се създава от Northvolt в Шелефтео, Северна Швеция. Финансови подробности не бяха разкрити. Поръчката е резервирана през първото тримесечие на 2023 г.

Revolt Ett, мястото за рециклиране, в крайна сметка ще обработва 125 000 тона излезли от употреба батерии и отпадъци от производството на батерии всяка година – което го прави най-големия завод от този вид в света. Той ще обслужва гигафабриката на Northvolt на същото място, която въведе в експлоатация един производствен блок през 2022 г. и ще създаде други, за да достигне годишен производствен капацитет от 60 GWh.

Northvolt доставя гама от литиево-йонни батерии за автомобилния, промишления и широкомащабния сектор за съхранение на енергия, които поддържат глобалния енергиен преход. Производителят се адаптира към данните на Световния икономически форум, които показват, че търсенето на батерии се очаква да се увеличи 14 пъти до 2030 г. поради приемането на електрическите превозни средства.

АББ ще достави разпределителни уреди и задвижвания с променлива скорост на съоръжението, които ще съответстват на скоростта на процесите, протичащи във фабриката, увеличавайки и намалявайки мощността според нуждите, спестявайки енергия, подобрявайки производителността и намалявайки поддръжката.

Съоръжението е ключова част от амбициите на Northvolt за устойчивост и ще започне работа през 2023 г. Компанията планира да намали въглеродния отпечатък на своите батерии до 10 кг. CO2e на киловатчас (kWh) до 2030 г., в сравнение с индустриалната стойност от 98 кг. CO2e на киловатчас (kWh). Ключът към постигането на тази цел, Northvolt Ett се захранва от 100 процента енергия без изкопаеми горива.

„Батериите са критична технология в енергийния преход“, каза Ема Неренхайм, Главен екологичен директор в Northvolt. „Но с огромното нарастване на търсенето на батерии е от решаващо значение да осигурим решения за рециклиране на батерии и да гарантираме надеждни, устойчиви доставки на критични минерали. Това ново съоръжение Revolt Ett ще ни помогне да постигнем и двете цели, докато работим за нашата мисия да изградим най-екологичната батерия в света.“

С нарастването на броя на батерии на пазара, които достигат края на живота си, рециклирането чрез възстановяване на материалите за батерии на Revolt Ett и хидрометалургични (хидромет) процеси се очаква да осигури до 50 процента от нуждите на Northvolt Ett от суровини за литий, никел, кобалт и манган до 2030 г.. Към този момент Northvolt има за цел да разполага с капацитет за производство на 150 GWh годишно в своите операции в Швеция и Германия.

„Това е първата поръчка на АББ в рамките на стратегически важния сегмент за рециклиране на батерии,” каза Стафан Сьодергорд, мениджър Бизнес звено, Производство на батерии, АББ. „Съвместно с доверен партньор в Northvolt, този проект ни предлага възможността да помогнем на нашите клиенти да избегнат въглеродните емисии, да използват повторно материалите и да защитават критичните вериги за доставки. Очакваме напредъка му.”

Гигафабриката за батерии Northvolt Ett се намира близо до пристанището Шелефтео в Северна Швеция. Northvolt е европейски доставчик на висококачествени батерийни клетки и системи и е основан, за да подпомогне европейския преход към декарбонизирано бъдеще и с мисията да достави най-екологичната литиево-йонна батерия в света с минимален въглероден отпечатък.

АББ стана партньор на Northvolt през 2017 г., от самото начало на изследователския и развойния център на производителя във Вестерос, Швеция. Оттогава АББ също инвестира в Northvolt чрез ABB Technology Ventures (ATV), звеното за рисков капитал на АББ Групата. АББ е постоянен партньор за електроснабдяване, електрообзавеждане и автоматизация и наскоро Northvolt избра методологията за оптимизиране на инсталациите на АББ, за да помогне за бързото изпълнение на проекти с интегрирани решения за електроснабдяване и електрообзавеждане, измервателна апаратура, контрол и цифровизация (EICD) за ефективно стартиране и операции.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин