АББ организира първото автокино за електромобили в България


17
авг.
2021

АББ и АСЕБ ще отбележат Световния ден на електромобила 2021 с първото автокино за електрически автомобили в страната

АББ България ще бъде домакин на първото кино за електромобили в България на 11-ти септември, събота, с което ще отбележи Световния ден на електромобила – глобално движение за стимулиране на напредъка към бъдеще на мобилност с нулеви емисии. 

Уникалното по рода си събитие ще събере водачи на електромобили от Асоциацията на собствениците на електромобили в България (АСЕБ) от цялата страна за тяхната годишна среща, последвана от филмова вечер с безплатен достъп за всеки собственик или шофьор на електромобил в България. 

Събитието ще се проведе на територията на АББ България – клон Раковски, където ще бъде осигурен достъп на над 100 автомобила за киновечерта. Осем АС зарядни устройства на AББ и едно DC бързо зарядно устройство също ще бъдат на разположение за зареждане на електрическите превозни средства на гостите по време на събитието. 

Филмът, който ще бъде прожектиран, ще бъде българската филмова продукция „Диви и щастливи“, класическа екшън история и най-гледаният български филм през 2020 г., със специалното участието на актьора Александър Сано, който също е член и съосновател на АСЕБ. 

„Много сме щастливи да организираме първото кино за електрически автомобили в България и дори на целия Балкански полуостров. Да го направим с лидера в електрическата мобилност в лицето на АББ изглежда като най-добрият възможен избор. Вярвам, че това ще бъде страхотно преживяване за всички шофьори и собственици на електромобили и ще сплоти още повече общността“, каза Александър Сано. 

Местата за събитието са ограничени, затова е нужна регистрация, която може да се направи от страницата на събитието. Трябва да бъде регистриран само по един човек от всяко превозно средство, като се посочи броят на придружителите за същата електрическа кола. Крайният срок за регистрация е 8-ми септември. 

АББ активно подкрепя развитието на инфраструктурата за зареждане на електромобили в България, като е инсталирала над 100 DC зарядни станции в цялата страна. По-рано тази година компанията достави 10 DC зарядни устройства от най-новото допълнение към портфолиото за бързи зарядни устройства на АББ – Terra 124, което може да зарежда две превозни средства едновременно с мощност от 60 kW всяко. АББ си сътрудничи с всички съществуващи оператори на зарядни мрежи, като реализира проекти в подкрепа на разширяването на зарядната инфраструктура в цялата страна. 

„За нас е удоволствие да бъдем домакини на това специално събитие, което насърчава електрическата мобилност в България като част от ангажимента ни към Световния ден на електромобила, докато продължаваме да насърчаваме напредъка към устойчива мобилност. Тук, в Раковски, ние активно подкрепяме развитието на мрежата за зареждане на електромобили със собствена база от инсталирани зарядни устройства и фирмен електрически автомобил. Надяваме се да имаме повече подобни възможности, отбелязвайки не само Световния ден на електромобилите, но и електрическата мобилност като цяло ”, каза Иван Воденчев, Управител на АББ България – клон Раковски. 

Световният ден на електромобилите, който ще се проведе на 9 септември 2021 г., е ден на глобално признаване на електрическата мобилност. Настоящите и бъдещите шофьори на електрически превозни средства, наред с местните транспортни власти и операторите на автопаркове, се насърчават да оценят решаващата роля, която играят при прехода към устойчив автомобилен транспорт и бъдеще с нулеви емисии за всички. Употребата на електромобили в България се увеличава непрекъснато с над 2200 електрически превозни средства в момента на пътя, в сравнение със 1700 в края на 2020 г. 

Друга инициатива, отбелязваща Световния ден на електромобила 2021 г., е предизвикателството #EVmoji, при което деца на възраст от 6 до 16 години могат да проектират първото в света официално емоджи, изобразяващо електрически автомобил. Този проект предлага перфектната възможност да привлече младите хора и потенциалните бъдещи шофьори на електромобили към вълнението и инерцията около електрическите превозни средства. Изпращането се извършва чрез социални медии (Facebook, Instagram, Twitter или LinkedIn) с помощта на хаштаг #EVmoji чрез публичен личен или родителски профил. Крайният срок за подаване на визии за новото емоджи е 20 август. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин