АББ и Axpo си партнират по проект, който ще направи зеления водород по-достъпен


14
юни
2021

АББ обедини силите си с швейцарската компания Axpo за разработване на модулни инсталации за производство на зелен водород в Италия, които целят да създадат оптимален оперативен модел за производство на достъпен зелен водород.

Двете компании ще прилагат своите допълващи се умения, за да постигнат съвместната си визия за по-достъпен зелен водород, като АББ използва своето лидерство в автоматизацията, електрификацията и дигитализирането на индустриалните дейности заедно с опита на Axpo като утвърден доставчик на енергия.

Първоначалните дейности ще включват предварителни проучвания, които изследват начини за намаляване на оперативните разходи и осигуряване на нисковъглероден отпечатък, с цел идентифициране на полезни взаимодействия, които ще подкрепят стандартизацията, модуларизацията, ефективното и гъвкаво производство на зелен водород.

Понастоящем производствените разходи са основната бариера пред приемането на зеления водород. Зеленият водород, който се произвежда само с възобновяеми източници, днес е приблизително шест пъти по-скъп от сивия водород и между два до три пъти по-скъп от хибридния „син“ водород, и двата от които се произвеждат с използване на изкопаеми горива като енергиен източник*.

Петер Тервиш, президент на бизнес направлението на АББ „Автоматизация на процеси“, заяви: „Като технологичен партньор се фокусираме върху областите, в които можем да постигнем най-голямо въздействие. В този проект целта ни е да използваме нашата автоматизация, електрически и дигитални технологии и експертиза в областта, за да сведем до минимум общите разходи за производство на зелен водород, което включва намаляване на разходите за експлоатация на централата. Това е от съществено значение за отключване на потенциала на зеления водород и за широкото му използване в бъдеще.“

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин