АББ и AWS управляват производителността на електрическия автопарк


28
окт.
2021

Предприятието на АББ за дигитална електрическа мобилност, PANION, и Amazon Web Services (AWS) стартират тестовата фаза на първото си съвместно разработено облачно решение „PANION EV Charge Planning“. Създадено за управление в реално време на автопаркове от електрически превозни средства и инфраструктура за зареждане, решението улеснява операторите в усилията им да наблюдават потреблението на енергия и да планират зареждането на техните автопаркове.

С броя на електрическите автомобили, автобусите, микробусите и камионите по пътищата, които се очаква да достигнат 145 милиона в световен мащаб до 2030 г., натискът за подобряване на глобалната инфраструктура за зареждане се увеличава. В отговор АББ разработва техническа инфраструктура, за да предложи решение тип „platform as a service“ (PaaS). Това осигурява гъвкава база както за PANION EV Charge Planning, така и за други софтуерни решения за операторите на автопаркове.

„Преходът към електрически автопаркове все още поставя операторите пред редица нови предизвикателства“, казва Маркус Крьогер, основател и главен изпълнителен директор на PANION. „Нашата мисия е да подкрепим тази трансформация с иновативни решения. Работейки с AWS и използвайки опита на нашата водеща на пазара компания, АББ, днес представяме „PANION EV Charge Planning“. Това модулно софтуерно решение помага на мениджърите на автопаркове да направят своя електропарк възможно най-надежден, рентабилен и спестяващ време.”

През март 2021 г. АББ и AWS обявиха сътрудничеството си, фокусирано върху електрическите автопаркове. Новото решение „PANION EV Charge Planning“ съчетава опита на АББ в управлението на енергията, технологиите за зареждане и решенията за електрическа мобилност с опита на Amazon Web Service за разработки в облачно пространство. Софтуерът от други трети страни често предлага само ограничена функционалност на операторите на автопаркове и не осигурява достатъчна гъвкавост по отношение на различните модели превозни средства и зарядни станции. Тази нова алтернатива осигурява мащабируемо, сигурно и лесно адаптивно софтуерно решение, комбинирано с лесен за управление хардуер, за да направи управлението на автопарка по-ефективно и да увеличи надеждността.

„Надеждността и ефективността на електрическите автопаркове са неразделна част от постигането на устойчиво бъдеще“, каза Джон Алън, директор на автомобилните професионални услуги в Amazon Web Services. „Заедно АББ, PANION и AWS правят възможността за електрическо бъдещето осезаема. Ще продължим да правим иновации, за да помогнем на тази визия да се разгърне успешно и да осигурим преход към по-ниски емисии.“

Новата бета версия „PANION EV Charge Planning“ ще интегрира няколко уникални функции, които имат за цел да създадат решение тип „всичко в едно“ за операторите на автопаркове, при пълния си старт през 2022 г.

Основните предимства включват функцията „Алгоритъм за планиране на зареждането“, която помага за намаляване на оперативните и енергийните разходи, като същевременно гарантира непрекъснатост на бизнеса. Функцията „Управление на зарядната станция“ позволява на платформата да се свързва и да комуникира със зарядните станции, за да планира, изпълнява и адаптира сесии за зареждане. Това се допълва от функцията „Управление на активите на превозното средство“, предоставяща на системата всички съответни телеметрични данни в реално време, и модул „Обработка на грешки и управление на задачи“ за задействане на стъпки за справяне с непланирани събития и грешки в операциите по зареждане, които се нуждаят от човешка намеса на място, навреме.

Франк Мулон, президент на дивизията за електрическа мобилност на АББ, каза: „За краткото време, откакто започнахме сътрудничеството си с AWS, постигнахме голям напредък. Радваме се да влезем в тестовата фаза с нашия първи продукт. Благодарение на опита на AWS в разработката на софтуер и тяхното лидерство в облачните технологии, ние можем да предложим едно независимо от хардуера интелигентно решение, което улеснява операторите да управляват своите електрически автопаркове. Това ще осигури постоянен поток от иновативни и сигурни услуги, които ще продължат да се развиват, докато работим в партньорство с нашите клиенти.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин