АББ захранва бъдещето на австралийския устойчив транспорт

2910
2018

АББ е избрана от Chargefox за ключов технологичен партньор и доставчик за тяхната свръхбърза зарядна мрежа. Зарядните устройства за електромобили Terra High Power на АББ ще направят възможно откриването на първата водно охлаждана зарядна станция на Австралия.

Компанията Chargefox планира да изгради подкрепена от правителството мрежа от станции за електромобили, свързваща по-големите градове в Австралия, с цел да направи пътуванията на дълги разстояния също толкова постижими за електрическите превозни средства, колкото и за захранваните с изкопаеми горива. Днес компанията откри първата си станция в Юроа, Виктория, по магистрала Hume, на около 160 км североизточно от Мелбърн.

Обектът включва две от най-технологично усъвършенстваните високоскоростни зарядни станции на АББ – Terra HP. 350-киловатовите зарядни станции Terra HP са първите с водно охлаждани кабели, които ще бъдат монтирани в Австралия и имат капацитета да осигурят до 400 км пробег за 15 минути, което ги прави най-бързите от всички останали зарядни станции, използвани към момента в цялата страна. Свръхбързата мрежа на Chargefox ще бъде разширена до общо 21 обекта, които предстои да бъдат открити преди 2020 г.

Вторият обект на Chargefox, който също ще включва две 350-киловатови зарядни станции Terra HP, се планира за района на Barnawartha North, в близост до Олбъри, и ще бъде въведен в експлоатация преди края на 2019 г. Добавянето на още две бързи зарядни станции по основния коридор между Мелбърн и областта на щата Виктория ще намали драстично времето за зареждане за шофиращите по междущатските пътища.

Франк Мулон, Управител за зарядната инфраструктура за електромобили в АББ, сподели: „АББ е горда да си сътрудничи с Chargefox и нейните партньори в това първо по рода си в Австралия новаторско начинание, и да има възможността да подпомогне разполагането на първите от новото поколение бързи зарядни станции в Азиатско-тихоокеанския регион.“

“Австралия си е поставила амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии. Ние се радваме, че нашата революционна зарядна технология може да помогне да се стимулира повишеното приемане на електрическите превозни средства и предимствата за околната среда в резултат от това.”

Зарядните станции Terra HP на АББ използват зарядния формат CCS, един от основните стандарти в сектора. Те могат да поддържат и стандарта за бързо зареждане CHAdeMO DC, което им дава възможност да зареждат всички електрически превозни средства на пазара днес, както и онези, които предстои скоро да бъдат пуснати официално на местния пазар.

Зарядна станция Terra HP се ползва и с предимствата на портфолиото от дигитални мрежови пакети със свързани услуги от ABB Ability™, което свързва зарядната станция с платформи за плащане и системи за интелигентни мрежи. Базираната на облак ABB AbilityTM връзка осигурява възможност и за интелигентно планиране на пътуванията, посочвайки къде ще бъде следващата спирка за презареждане.

ABB Ability™ предоставя базирана на интернет свързаност, която позволява на операторите на електрически зарядни мрежи да извършват дистанционно наблюдение, диагностициране и обновяване, онлайн плащания и енергийно управление, същевременно осигурявайки високо ниво на безопасност и достъпност на зарядната услуга.

Като новатор и доставчик на широк обхват продукти и решения в областта на устойчивата електрическа мобилност, АББ бе логичен партньор за Chargefox.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин