АББ засилва позициите си за зареждане на електромобили в САЩ

2801
2022

АББ днес обяви придобиването на контролен пакет акции в компанията InCharge Energy за търговски инфраструктурни решения за зареждане на електрически превозни средства. Придобиването на InCharge Energy ще укрепи дивизията за електрическа мобилност на АББ на пазара в Северна Америка чрез разширяване на клиентската ѝ база и разширяване на софтуера за електрификация на автопаркове и предлагането на дигитални услуги.

Транзакцията е част от стратегията за растеж на дивизията на АББ за електрическа мобилност и има за цел да ускори разширяването на портфолиото, за да включи цялостни инфраструктурни решения за електромобили за частни и обществени търговски автопаркове, производители на електромобили, оператори на споделени пътувания, общини и собственици на търговски обекти. Финансовите условия на сделката не бяха оповестени.

InCharge Energy адаптира цялостни решения за инфраструктура за зареждане на електромобили, от първоначални консултации и препоръки за необходими модернизации на енергия до закупуване, инсталиране, експлоатация и поддръжка на системи за зареждане. Компанията също така предоставя облачни софтуерни услуги за оптимизиране на управлението на енергията, което е от решаващо значение за максимизиране на бизнес производителността на автопарковете. Нейните иновативни бизнес модели предлагат абонаментни решения тип „софтуер като услуга“ (SaaS, software-as-a-service) и „изцяло финансирано зареждане като услуга“ (fully financed charging-as-a-service).

С решения за широк кръг от клиенти, InCharge Energy има няколко основни споразумения с големи търговски оператори на автопаркове в САЩ. Основана през 2018 г. и базирана в Калифорния, компанията има около 50 служители и е активна в САЩ и Канада.

Иновативните бизнес модели на InCharge Energy предлагат абонаментни решения решения тип „софтуер като услуга“ (SaaS, software-as-a-service) и „изцяло финансирано зареждане като услуга“ (fully financed charging-as-a-service).
Иновативните бизнес модели на InCharge Energy предлагат абонаментни решения решения тип „софтуер като услуга“ (SaaS, software-as-a-service) и „изцяло финансирано зареждане като услуга“ (fully financed charging-as-a-service).

Първоначално АББ придоби 10% дял чрез своята инвестиция в кръга на финансиране на рисков капитал от Серия А през 2020 г. и сега увеличи дела си до приблизително 60% от емитирания акционерен капитал на InCharge Energy . Основателите Камерън Фънк и Тери О’Дей, заедно с настоящия мениджърски екип, ще продължат да ръководят компанията и ще запазят оставащия дял.

„Като световен лидер в устойчивата транспортна електрификация – от решения за зареждане на автомобили, автобуси и камиони до железопътна инфраструктура и брегова морска електрификация – очакваме да продължим да надрастваме този силен пазар, базиран на водещи на пазара технологии и иновации. Тази транзакция е част от нашия ангажимент да ускорим бъдещето на устойчивия транспорт и засилва подкрепата за настоящи и бъдещи клиенти и партньори в САЩ”, каза Тарак Мехта, президент на бизнес направлението на АББ Електроснабдяване и електрообзавеждане.

Франк Мулон, президент на дивизията за електрическа мобилност на АББ каза: „Днешното съобщение е друга важна стъпка в еволюцията на нашето ориентирано към клиента предлагане на електромобили от хардуерни решения до иновативни дигитални услуги за мобилност. Заедно с InCharge Energy и нейния подход, ориентиран към клиентите, ние сме в идеална позиция да се възползваме от значителния бъдещ растеж на пазара на електромобили в САЩ, където се очаква електрификацията на автопарковете да бъде основен двигател, особено за решенията за бързо зареждане. С нашите комбинирани цялостни решения, ние сме готови да помогнем на САЩ да постигнат целта си за изграждане на национална мрежа от 500 000 зарядни устройства за електромобили до 2030 г.

Камерън Фънк, главен изпълнителен директор на InCharge Energy добави: „АББ, като пионер на зелената революция в мобилността, е естествено подходящ партньор за нас. Повечето от нашите решения вече включват най-съвременния хардуер за зареждане на АББ и ние си партнираме тясно от първоначалната инвестиция на АББ. Един от ключовете към по-нататъшния растеж ще бъде нашата комбинирана способност да предлагаме решения до ключ и усъвършенствани услуги на операторите на автопаркове и водачите на електромобили.”

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин