АББ задвижва разширяването на инфраструктура за електрически превозни средства по света


25
юли
2018

Всяка една допълнителна бърза зарядна станция на АББ, която влиза в употреба, прави електрическите коли по-значими и достижими за всички останали.

Наречете го мрежовия ефект в електрическата мобилност.

По цял свят, във времена, в които обществото, правителствата и бизнесът са изправени пред климатичните промени, значението и ценността на чистия електрически транспорт стават по-очевидни отвсякога. В края на краищата, приблизително 25% от въглеродните емисии и парниковите газове са резултат от транспорт, захранван с изкопаеми горива.

АББ, световен лидер в електрификацията, устойчивата енергия и електрическата мобилност, е с уникални позиции да изиграе водеща роля за масовото възприемане на електрическите превозни средства – били те под формата на електрически автобуси и влакове, или океански плавателни съдове, задвижвани от системата ABB Azipod®. А в случая с електромобилите, бързите зарядни станции на АББ са се утвърдили като основен фактор.

Способни да заредят до 200 километра (около 125 мили) пробег в батерията на една кола в рамките само на осем минути, бързите зарядни устройства на АББ биват монтирани в пътни мрежи по цял свят. Над 7 000 бързи зарядни станции на постоянен ток вече са монтирани в 60 държави, а броят им постоянно нараства.

Чрез преодоляването на „притесненията относно пробега”, които са основната пречка обществото да прегърне концепцията на електрическите превозни средства, тези зарядни мрежи започват да осигуряват същата полезност и удобство на пътуващите както бензиностанциите, които направиха захранваните с изкопаеми горива коли повсеместно използвани през последния век.

Това е класическия ефект на мрежата. Всяка допълнителна електрическа кола, която влиза в движение, създава стимул за операторите на зарядни станции да инсталират повече такива. Това от своя страна прави по-възможно преминаването на други шофьори към електричество. С други думи, всяка кола и зарядно устройство, добавени към мрежата, правят мрежата по-ценна за всички останали. А в случая на бързите зарядни станции на АББ – водени от лидера Terra HP – понятието „мрежа” се има предвид буквално. Благодарение на дигиталните възможности на ABB Ability™, бързите зарядни устройства на АББ се свързват в мрежи, които могат да бъдат интегрирани със системи за електронно разплащане и да направят възможно дистанционното наблюдение и поддръжка от центрове за централен контрол.

Ето и някои от най-забележителните успехи на зарядните мрежи на АББ:

ЕВРОПА

В Европа, където намаляването на въглеродните емисии е приоритет, обществената политика е с тенденция да предпочита електрическите превозни средства и зарядни мрежи.

Резултатите дотук са впечатляващи, особено в Скандинавските страни, където водната енергия предоставя чисто, възобновяемо електричество. Норвегия притежава най-големия пазарен дял за продажби на изцяло електрически коли – над 22 %. АББ, която предоставя бързи зарядни устройства на автобусния парк на Норвегия, е доставила и над 500 зарядни устройства за коли там.

Макар изкопаемите горива все още да съставляват 20% от общото енергийно потребление на страната, исландското правителство е въвело държавно финансирана програма с цел да повиши използването на електрически превозни средства. Тя вече има ефект – днес в страната има над 6 000 електромобила, в сравнение с оскъдните 90 през 2014 г. Страната, която е на второ място сред европейските нации по пазарен дял в областта на електромобилите, се възползва от предимствата на над 20 бързи зарядни станции на АББ по Маршрут 1, пътят с дължина 1 300 километра, представляващ основната автомагистрала и логистичен гръбнак на страната.

Зарядната инфраструктура за електромобили се разраства в цяла Европа. Дания вече разполага с повече зарядни станции, отколкото бензиностанции. А тази година в Холандия операторът за таксуване на мрежи Fastned, в партньорство с АББ, внесе 350kW зарядна мощност в страната.

Германия, със своята политика на енергиен преход Energiewende, е една от страните с най-голям ангажимент към електрическата мобилност. Енергийният доставчик EnBW вече е монтирал по немските автомагистрали близо 200 EV бързи зарядни устройства в станциите за зареждане Tank & Rast.

Германските автомобилни производители също дават своя принос в процеса – със съвместното предприятие на дивизите на BMW Group, Daimler AG, Audi и Porsche на VW Group, както и компанията Ford Motor, за зарядна мрежа на Ionity. До 2020 година Ionity планира да управлява мрежа от приблизително 400 бързи зарядни станции в 24 европейски държави.

АББ, която е доставчик на Ionity, вече е предоставила шест 350kW бързи зарядни станции за системата в Швейцария – първите монтирани на континента зарядни устройства с водно охлаждани кабели. Наскоро АББ направи и подарък от 30 бързи зарядни станции на гражданите на град Цюрих, който е дом на централата на компанията, като част от честването на нейната 30-годишнина.

Във Франция мрежите от бързи зарядни станции на АББ са в процес на подготовка. Търговците на автомобили са монтирали над 100 в цялата страна като удобство за купувачите. Междувременно, френският средиземноморски остров Корсика разполага със зарядни станции Terra на АББ, които се захранват със слънчева енергия и са монтирани от Driveco, дъщерна компания на Corsica Sole, доставчик на генерирано от слънчева енергия електричество на острова.

В Италия АББ предостави зарядни станции като част от проекта Unit-e, отчасти финансиран от Европейската комисия. Планът предвижда мрежа от зарядни станции, които ще дават възможност на електрическите автомобили да пропътуват разстоянието от 2 000 км от Генуа до Дъблин, Ирландия. Когато мрежата е завършена, шофьорите ще могат да зареждат бързо и лесно своите превозни средства по пътя, независимо от марката, модела, напрежението или платежната система на електрическото превозно средство.

Други държави на континента също приемат все повече електрическата мобилност. Мрежа от бързи зарядни станции се разраства с бързи темпове в Чешката република благодарение на АББ, която е предоставила 80 зарядни станции на най-различни мрежови оператори и търговци. Бързи зарядни станции на АББ могат да бъдат открити и по постоянно развиващите се пътища и автомагистрали в България.

СЕВЕРНА АМЕРИКА

Две от най-големите и най-бързо разрастващите се мрежи от зарядни станции в света се монтират в момента в САЩ, като и двете използват зарядни устройства на АББ. Едната от тях е EVgo, която днес развива дейност в 66 големи градски зони и вече има поставени над 500 зарядни станции на АББ.

Другата е Electrify America, най-големият щатски проект за инфраструктура за електромобили, планиран досега. Electrify America възнамерява да постави стотици зарядни станции в и около 17 големи градски пазара и на интервали от 120 мили или по-малко по протежението на националните магистрални коридори.

В Канада АББ създаде Център за съвършенство в електрическата мобилност, част от инвестиция на стойност 90 млн. щатски долара в Кампус Монреал на компанията. Центърът е инсталирал две от зарядните станции на постоянен ток Terra 53 на АББ, за да демонстрира потенциала на технологията. Центърът за съвършенство в електрическата мобилност ще помогне на Канада да влезе в бъдещето с по-умни и устойчиви транспортни системи.

АЗИЯ

Китай има най-големия автомобилен пазар в света, който произвежда най-много електрически превозни средства и разполага с най-голям брой местни продажби на електромобили. Азитската държава има мощни стимули да електрифицира целия си автомобилен парк, за да постигне желаната енергийна независимост, да доминира глобалния пазар за електромобили и да намали силното замърсяване на въздуха в големите градове.

Купувачите реагират по подобен начин – с 400 000 продажби на изцяло електрически коли през 2017 г., според Китайската Асоциация на автомобилните производители. И търсенето за зарядни станции съответно е в подобен възход.

АББ, един от най-големите доставчици на електричество в Китай, има утвърдени позиции в страната и със зареждането на постоянен ток от 2014 година, когато компанията влиза в стратегическо сътрудничество с BDNT, съвместно предприятие за електрически автомобили, за доставката на бързи зарядни устройства на постоянен ток (DC). Подобни споразумения, заедно с плана на Китай да разположи 120 000 зарядни точки до 2020 година и широкомащабната електрификация на градските автобусни паркове на страната, предлагат на АББ огромен потенциал за растеж в областта на бързите зарядни станции.

Освен това, АББ е в готовност да изиграе централна роля в доставянето на електричество до тези зарядни мрежи с проекти като връзката Changji-Guquan, които ще пренасят енергия от регион Xinjiang в северозападната част до провинция Anhui в източен Китай. Тази линия за пренос на постоянен ток на свръхвисоко напрежение (UHVDC) ще използва трансформатор с рекордната мощност от 1.1 милиона волта, разработен и произведен в тясно сътрудничество със State Grid Corporation of China. Връзката ще даде възможност на Китай да премине от изкопаеми источници на енергия в близост до градски центрове до производство на чиста, възобновяема енергия в по-малко населени части от страната, където слънчева и вятърна енергия могат да бъдат произвеждани в изобилие.

Друг потенциален разрастващ се пазар за електромобили за АББ е Индия, където компанията помага за намаляването на добре известното замърсяване на въздуха в градовете чрез интегриране на чиста енергия в захранването. 50% от слънчевата енергия, генерирана в Индия, сега преминава през инвертори на АББ. А UHVDC връзка с дължина 1 700 км пренася водна енергия от Хималаите до град Агра за разпределение в Северна Индия.

Демонстрирайки своя ангажимент към чистата енергия и устойчивия транспорт, главният мозъчен тръст на индийското правителство монтира бърза зарядна станция Terra 53 на АББ в централата на организацията в Ню Делхи, столицата на Индия. Мозъчният тръст – NITI Aayog, планира пилотен проект в областта на зарядните мрежи за електромобили за Ню Делхи.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >