АББ допринася за разширяването на мрежата за зареждане на електромобили в България

0203
2021

Новоинсталираните DC бързи зарядни станции Terra 124 DC от АББ ще подсилят различни региони от зарядната инфраструктура за електромобили в България, повеждайки страната към електрическо бъдеще.

Отскоро АББ си партнира с Fines Charging, местен оператор на зарядна мрежа, доставяйки 10 DC зарядни устройства от най-новото поколение Terra 124. Четири от тях вече са инсталирани, а останалите се очаква да бъдат достъпни за обществено ползване до края на първото полугодие на тази година. Новите зарядни устройства, намиращи се в Смолян, София и близо до Нова Загора, ще служат като точки за високомощно зареждане на преминаващите през района електромобили.

Зарядните станции ще могат да зареждат електромобили с напрежение на батерията до 920V и с мощност до 120 kW. Новият модел Terra 124 позволява на две превозни средства да се зареждат едновременно с мощност до 60 kW всяко, което значително ще подобри скоростта на зареждане, за максимално удобство за шофьорите и приходи за оператора. Terra 124 може лесно да бъде надградена до Terra 184 с максимална мощност от 180 kW и възможност за зареждане на два електромобила едновременно с до 90 kW всеки.

„Радваме се да подкрепим Fines Charging с първите високомощни зарядни станции Terra 124 и да допринесем за разширяването на мрежата за зареждане на електромобили в България. Това е важна стъпка към бъдещето на устойчивия транспорт в страната, в съответствие с европейската цел за намаляване на емисиите на парникови газове до поне 55% и поне 30 милиона електрически превозни средства по пътищата до 2030 година,“ каза Радослава Радева, Мениджър продажби, АББ България.

„Това беше чудесна възможност да си сътрудничим с АББ в този проект. Продуктите и решенията на АББ ни помогнаха да предложим на нашите клиенти най-доброто преживяване при зареждане. Продължавайки напред, ние се надяваме, че нашето ползотворно партньорство ще допринесе за цялостното подобряване на мрежата за зареждане в страната и ще ни помогне да донесем стойност на нарастващия ни брой клиенти“, каза Калин Стойчев, главен изпълнителен директор на Fines Charging.

В България АББ има инсталирани над 75 DC бързи зарядни станции. Компанията си сътрудничи с всички съществуващи оператори на зарядни мрежи, реализирайки проекти в подкрепа на разширяването на инфраструктурата за зареждане в страната. АББ оперира в България чрез две производствени бази за продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане в Раковски и две в Петрич, както и с производствена база за измервателна техника в Пловдив. Във Варна компанията разполага с модерна сервизна база за турбокомпресори, обслужваща клиенти от българското и румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София. Компанията има над 2400 служители в страната.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин