Без турбо, без филтър, без излишна украса

Къде остава радостта от шофирането, когато в автомобилите няма волани? В момента не сме в състояние да кажем. Можем обаче да ви кажем кои три модела да си купите, когато искате сами да определяте посоката.

НАВРЕМЕТО СЕ ЗАБАВЛЯВАХМЕ с електрически коли: в увеселителните паркове с блъскащите се колички, с получената под елхата на Коледа писта с малки колички с дистанционно. От 2030 г. обаче трябва да караме само електромобили. Оказа се, че хората с бензин в кръвта сме изчезващ вид. За нас звукът на двигател с вътрешно горене е символ на свобода. Това обаче ще приключи най-късно през 2030 г.

Врата номер 1 се отваря и отвътре се показва едно Porsche. Не кое да е, а най-расовото 911. Тоест R. Без турбо и PDK, с каквито са оборудвани всички нови 911. С карбонови седалки със стилна пепитена тапицерия, както и с ключ вместо стартов бутон! Когато запалите 4-литровия боксерен агрегат, той звучи като машина, режеща плоскост в строителния супермаркет. С тази разлика, че седейки в 911 R, се чувствате така, сякаш сте натиснали бутона за превъртане напред на режещата машина. 500 к.с. и спринт до 100 км/ч за 3,8 секунди, максимално темпо от 323 км/ч. Максималната мощност на R се достига, когато оборотомерът показва 8000.

Макар и 6-цилиндровият задно разположен мотор с водно охлаждане да звучи така, сякаш R може да отреже от раз всяко едно дърво между Хатценбах и Дьотингер, не се запитваме какво ли време за обиколка може да даде R на Нордшлайфе. Много по-важно е шофьорът да участва непосредствено в събитията. Няма хиперактивна автоматична трансмисия, няма филтри. Така се усеща истинската наука, когато дясната ви ръка сменя предавките. Този модел е от старата школа, от предния спойлер до титаниевата ауспухова уредба. Между тях: много ноу-хау от нашето съвремие. Карбонов капак на багажника, магнезиев покрив, задни завиващи колела, керамични спирачки, но само клупове за отваряне на вратите.

Porsche 911 R

<
>
Само 911 пъти е произведена версияaта R на Porsche. Въпреки астрономическата си цена най-характерният 911 на нашето време е разпродаден

Да привлече водача към събитията – това определено може и Morgan Threewheeler. Дори повече: може и да го поизмъчи. Краката се провират под волана, торсът е извит в откритата алуминиева каросерия. С натискане на бутон се стартира 2-цилиндровият S&S агрегат, който Morgan носи пред себе си като дарохранителница. Да караш Threewheeler означава най-вече едно нещо: лишение. От четвърто колело, от покрив, от предно стъкло, от подглавници… Списъкът е безкраен. Затова пък с шлема и с очилата си водачът се чувства като пилот на самолет от Първата световна война, на когото леденият дъжд бръсне лицето. От кокпита водачът вижда как работи двигателят и как се въртят предните колела. Водачът на Morgan вижда дори върху каква шума преминава колата му – от дъб или от бук. Също така усеща точно същия страх, какъвто изпитват и мотоциклетистите. Важно е само преди да завиеш, да уцелиш правилната скорост, тъй като Threewheeler въобще не обича да спира в завоите.

Един от най-добрите автомобили за шофиране идва от производителя, който обяви, че още през 2021 г. ще предлага коли без волан и педали. Може би разполагащият с 533 к.с. Shelby GT350 е начинът на Ford да каже Bye. Давам междинна газ и завихрям нападалите листа от дърветата.

Ford Mustang Shelby GT350 

<
>
Малко автомобили ще ви направят зависими както този, но повечето имат по-красив кокпит. Затова пък седалките Recaro предлагат отлична странична опора

V8 МОТОРЪТ МЪРКА КАТО ДОВОЛЕН КОТАРАК
Никакво време за тъга: избирам режим Track и се учудвам как Shelby залепва за пътя с многораменната си задна ос, „магнитните“ амортисьори и задните гуми с размер 305. Навремето автомобилите тип Muscle Cars правеха впечатление на някак си детски. С GT350 американците доказват, че могат да правят страхотни играчки за състезателната писта. Добре, пластмасата в кокпита може и да е евтина. Who cares? Когато коляновият вал се върти 8000 пъти в минута, този супер Mustang звучи невероятно. Този V8 мотор обича високите обороти: 5000, 6000, 7000 – VRRROOOM!
Е, има още време до края на ерата на автомобилите с двигател с вътрешно горене. Въпреки това: тези три титана от ада ще ни липсват ужасно много.

Morgan Threewheeler

<
>
Motörhead: въздухът и маслото охлаждат разполагащия с 82 к.с. S&S-Twin в предницата на Morgan

Извод
Тези три модела са моите автомобили на 2030 година. Ако можете да си ги позволите, непременно си купете един от тях, приберете го и го изкарвайте като играчка.

Не е истински автомобил: Morgan Threewheeler е Playstation за момчета с бензин в кръвта

Коментари